Aktivistforumet logo

Vad är aktivistforumet.se och varför har du en Kamera, en Ninja och en Boktrave i logon?

Forumet är skapat för att jag hade iden att det borde vara lite lättare att vara aktivist och vilja påverka världen till det bättre. Så forumet handlar om hantverket i att vara aktivist. Du kan göra fyra saker här: lära dig hur man gör saker, dela med dig av eller hitta bilder, filmer och filer (tex malldokument) och inspireras av andras ideer och genomförda aktiviteter och förstås hitta andra som vill aktivera sig och påverka.

Några exempel på vad man kan hitta och lära sig mera om:

  • Hur man gör videos och podcasts och layout av affischer
  • Ledarskap i ideella organsationer
  • Hur man påverkar via sociala media eller email
  • Hur man arrangerar demonstrationer, vad som gäller när man skall affischera
  • Retorik och kroppspråk när man framträder offentligt eller på kamera
  • Hur man kan bygga en TV-studio och skapa upp en tv-show för youtube
  • Hur man bygger coola grejer att ha med sig till demonstrationer, tex dockor, konstverk, kostymer.
  • Livscykeln för en lyckad kampanj.
  • Svärmarbete.

Det är bara några exempel, det finns 100-tals saker att lära sig.

Logon?

Förr skulle man haft en megafon i logotypen, vilket för tankarna till gatudemonstrationer, att skandera slagord medans man marcherar eller stå och tala. Det är en form av aktivism och en gammal och förmodligen en rätt ineffektiv sådan numera. Jag tänker att numera är det sannolikare att man byter ut megafonen mot en kamera och påverkar via filmer som man laddar upp på tex YouTube eller Vimeo. Därför är det en kamera. Ninjan och boktraven är det meningen skall framkalla associationer till att duktiga, välutbildade och professionella aktivister som detta forum syftar på att få fram flera av. Personer som studerat hur man gör just vettig, konkret, ändamålsenlig, rolig och kreativ aktivism som ger resultat. Man sparkar rumpa helt enkelt jämfört med andra och lyckas påverka.

En förklaring till varför denna site ser lite konstig ut här och där.

Denna site är under arbete. Det är även ett hobbyprojekt. Det  betyder exempelvis att förstasidans bildserie inte är klar, och det finns massor med trådar som är halvfärdiga i forumet. Som även innehåller länkar som leder fel, eller som ligger på fel plats. Eller både och. Jag håller även på med att byta template, så grafiskt kommer det att se rätt konstigt ut ett tag. Det skall även in en blogg full med roliga inlägg och förstås ett gäng bra artiklar.

Vill du hjälpa till? Aktivister och superaktivister sökes!

Om du precis som jag ser en potential i en webbsite och forum som handlar om hantverket i att vara aktivist, så får du gärna bidra till den. Registera dig/Skapa konto och starta nya trådar eller skriv i dem som finns.

Vill du även vara admin och jobba med siten lite mera, såsom superaktivist, så kan du även få utökade rättigheter i forumet. Du kommer lära dig massor om hur man påverkar människor, vad som motiverar människor, hur man bygger organisationer som kan påverka och vinna val och massvis med relaterade saker, de flesta av dessa sakerna kan du ha nytta av i ditt vanliga liv. I så fall skulle jag verkligen uppskatta om du hörde av dig. Det finns mycket att organisera och komplettera.

Ola at aktivistforumet punkt se. Eller kontakta mig via Skype: taz_2005.

Vem driver forumet och var är det jag faktiskt registerar jag mig?

Forumet ägs och drivs av mig, det ligger på min server tillsammans med några andra siter jag driver ligger, som tex bokforamoms.se (min site om bokföring), mammals.se (min enskilda firma) och alltommig.nu (min humorblogg). Så du registrerar dig hos ett privat företag på en privat ägd webbsite med allt vad det innebär. 

Mitt syfte med att skapa forumet är dock inte främst att det skall vara till kommersiell nytta för mig. I framtiden kommer jag att lägga in möjlighet för någon form av annonser och kanske en kontotyp där man kan betala för medlemskap. Det går även för organisationer att ha egna underforum.

Jag kommer dock aldrig att sälja din epostadress tex (själv avskyr jag spam), men jag kan komma att göra ett eller annat utskick till registerade medlemmar och dessa kan innehålla sponsrad information. Du får gärna prenumerera på mailinglistan för aktivistforumet där jag hoppas berätta mera om aktivism och när det händer saker på forumet.

Vill din organIsation ha ett eget underforum?

Det finns möjlighet för din organisation att få ett eget underforum i forumet. Där kan din organisations företrädare bli moderatorer och redigera, flytta omkring och organisera trådar som är av intresse för era egna aktivister. De kan även avgöra vilka medlemmar som skall ha tillgång till underforumet. Era medlemmar kan samtidigt skriva och delta i resten av forumet, som är tänkt inte skall vara organisationspecifikt. Det betyder att man kan diskutera sitt eget kampanjande ostört (osynligt för övriga) och länka ut till intressanta trådar i resten av forumet. Kontakta mig så kan vi diskutera vidare. Det vore trevligt med ett ekonomiskt bidrag till driften, men har man inga pengar så kan det fungera i alla fall om man tex kan bidra till forumet på andra vis.

/Ola Andersson

Mammals (enskild firma)

Uppdaterad: 2014-07-13, bytte template idag.