Paddor - webbaserade textredigeringsprogram som _flera_ personer kan skriva i samtidigt

  • Ola Andersson
  • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
Mer
8 år 7 månader sedan - 6 år 11 månader sedan #20 av Ola Andersson
Piratpartiet har tillgång till något som vi kallar "paddor" men som egentligen heter PiratePad. Nja, egentligen egentligen så heter det EtherPad och var ett Open Sourceprojekt som köptes av Google som lade ner Etherpad men skapade Google Docs istället.

PIRATEPAD.NETDet fiffiga med våra "paddor" är att flera personer kan skriva i samma dokument via varsin webbläsare samtidigt. Man kan redigera samma mening tom! Så om man vill skriva en text tillsammans, skapa en padda och sprid länken inom gruppen. Paddor kan lösenordsskyddas men det normala är att de är öppna för alla. Paddor har även en historik om någon råkar radera alltihop kan man gå tillbaka till en tidigare sparad punkt. Man kan även spara vid vissa tidpunkter så man får en "save" just där.

Den svenska: Piratepad.net

Den tyska, lite mera stabil: Piratenpad.de

INSTRUKTIONER
Jag skrev ner instruktioner för hur man skapa paddor med ett visst namn, i denna padda:

piratepad.net/padda-och-skype-for-studiegrupp-i-pp

SÅ HÄR KAN DET SE UTALTERNATIV
Google Docs (Du behöver logga in med ditt Google konto för att skapa dokument, men inte för att skriva i ett som någon annan skapat.)

TIPS
Att komplettera en padda (som har en liten chat) med ett samtida röstsamtal (i tex Skype) ger än väldigt effektiv skrivmiljö för en liten grupp av personer. Man kan jobba fort på olika delar, läsa igenom det tillsammans och slipa på formuleringar. Man kan göra detta utan att fysiskt vara i samma rum förstås, vilket är kanon.

Skype har tex stöd för upp till 25 personer i röstsamtal samtidigt, funkar på Mac, Windows och Linux. (En av få lösningar som funkar över flera plattformar) och har flera andra mycket bra funktioner, som tex lätt att installera och skaffa konto i, det finns en backlog så att man kan se vad man missat när Skype varit avstängt.

(Vi är alla medvetna om Skypes nackdelar gällande övervakning mm).

Se gärna forumtråden om chattmetoder och chattprogram där vi samlar på oss sådana.
Bilagor:

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.