Välkommen till aktivismforumet! Så här funkar det!

  • Ola Andersson
  • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
Mer
8 år 6 månader sedan - 6 år 7 månader sedan #30 av Ola Andersson
Denna tråd är inaktuell och gammal nu (2014-04-20). Men kvar för historikens skull. Forumet har inget med Piratpartiet att göra.

Detta forum är den plats där vi organiserar arbetet med att GÖRA saker i Piratpartiet.

Jag vill poängtera på en gång att det finns gott om andra platser att PRATA om saker (vår politik tex), men när pratandet har nått en viss punkt så behöver någon sammanfatta och omvandla pratet till något som man kan sticka i näven på en väljare, visa på en blogg eller spela upp på en konferens. Den saken (flygbladet, filmen, podcasten, debattartikeln, fotografiet eller bilden), hur man gör den, det är vad vad som diskuteras och planeras här.

Forumet har även dessa syften :
* EN central plats för aktivism. Om något sker någonstans så skall det stå med här, så man kan hänga på eller bidra på något vis.
* EN plats där aktivister (nya och gamla) kan samlas och göra några saker: Kläcka ideer, utvärdera dem, förbättra dem, planera dem, genomföra dem och rapportera vad som funkade och inte funkade.
* LÄRA av varandra är mycket viktigt, även att tipsa var man kan lära sig mera. Men framförallt lära sig hur man gör saker genom att göra saker.
* Dela med sig av erfarenheter av saker som funkat väl och saker som inte funkat fullt så väl (lärande organisationer FTW).
* En plats där all information finns, så man inte behöver leta överallt i Piratpartiet och kontakta varenda person i ledningen och styrelsen en i taget för att få svar en en enkel fråga.
* En plats där alla våra verktyg som vi idag använder förklaras hur man använder dem och viktigast av allt, hur man hittar (in i) dem.
* En plats där en aktivist kan kläcka en ide och få reaktionen -"Det hjälper jag gärna till med!", istället för "Bra ide, gör det (själv)."
* Upptäcka och bygga sig förbi alla de hinder som just ni existerar för aktivism. Att information fattas eller är svår att hitta eller något praktiskt inte går att göra på ett lätt sätt (tex byta stora videofiler med varandra).

Vad detta forum INTE är
Detta forum är inte en plats för politisk diskussion. Det finns så många andra ställen för det, Breddningsbloggen breddning.piratpartiet.se är bästa stället, men även sociala nätverk och chatprogram och alla dessa piratpartistiska bloggar live.piratpartiet.se Gå dit för att diskutera för och emot.

Forumets organisation
Det är löst organiserat after talang eller hobby eller kunskapsområde kan man säga. Kan du göra bilder i Photoshop, så finns det ett forum för bilder mm . Där kan du som har lite tid över och vill öva på dina "Skillz" erbjuda dig att hjälpa till med en ide på ett projekt någon annan föreslagit. Du kan även önska bilder du behöver för blogginlägg, videofilmer, affischer, flygblad mm. På så vis kan tex en duktig bloggare som inte kan Photoshop tex få en utmärkt bild till sin artikel om FRA-lagen som kan snurra runt i hela boggosfären genom att pitcha iden i forumet för bilder. Samarbete! FTW!

Det finns forum som inte följer det mönstret med "hobbies", tex forumet för Parleys och konferenser .

En metod att tackla större projekt finns också
Det finns även forum som vanligen tacklar större projekt (tex forumet för Filmer, animationer, rörlig bild, videopodcasts *PROJEKT* , ), där man kan pitcha ideer, få människor att anmäla sig till det projektet och som har regeln att du som får hjälp med ditt projekt av andra även skall hjälpa till med andras projekt. Just för att få en större arbetsstyrka per projekt. Det finns en tråd i varje forum som har ordet "*PROJEKT*" i sig som förklarar detta.

Forumets regler
Det är alltså meningen att man här föreslår ideer som man inte kan eller vill genomföra själv. Du får jättegärna hitta på jobb åt andra här. :)

Vill gärna poängtera den regeln då vi just nu har en attityd av att slå ner alla goda ideer om personen som kommer med en iden antingen inte tänker genomföra den (själv) eller kan göra den (själv). Det är dumt just för att inget projekt som åstadkommit något betydelsefullt i en organisation har genomförts av en enskilda person mol allena. Det har alltid varit små grupper av människor som gjort saker där man kombinerat sina talanger och kunskaper och arbetsid. Här kan man få tag i de sakerna och personerna.

Det är också meningen att många kläckta ideer inte kommer att genomföras för att det finns inga personer som vill jobba med eller göra dem. Det är precis så det skall vara! Det är nämligen exakt så basarer fungerar och det är basarer i sin renaste form som detta forum har som sin organisationsmodell . Så på't igen bara och kläck en bättre ide!

Det uppmuntras också att förbättra andras ideer och bolla tillbaka dem på ett snyggt, artigt, konstruktigt och hjälpsamt sätt. Svärmen skall hjälpa varandra och krabb-mentalitet vill jag inte se. Så om ditt enda bidrag är att peka finger och skriva att iden är dum och vad det är för fel på den, tag en stund och försök istället berätta vilka styrkor och möjligheter iden har. SWOT-analys och PMI är två bra verktyg. Det finns flera i det underforumet.

Forumets övriga regler
De vanliga forumreglerna för Piratpartiets forum gäller , men mera specifikt - trollande tillåts inte (det är vad Facebook är till för så gå dit) och inlägg som inte hjälper till med arbetet raderas. (Tänk dig personer som står brevid en kille som gräver en grop och kommer med "hjälpsamma råd" som att ta i med knäna, använda en annan spade, den där duger ju inte osv).

Tänk också på att inlägg kan komma att raderas för att underlätta för att hitta information. I en tråd om alla intressanta twitterkonton får man gärna tipsa. En admin kan då lägga till ditt tipset i första inlägget i tråden med cred och radera ditt inlägg. Då kommer första inlägget bli en kanonbra lista, lätt att hitta och läsa.

DEMO
OBS! Just nu är detta forum ett demoforum , vad iden med det är förklaras i denna tråd.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.