Detta är ett DEMO-forum

  • Ola Andersson
  • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
Mer
8 år 6 månader sedan - 7 år 5 månader sedan #53 av Ola Andersson
Detta är ett DEMO-forum skapades av Ola Andersson
Denna tråd är inaktuell och gammal nu (2013-09-12). Men kvar för historikens skull.


Piratpartiet har ett forum på adressen forum.piratpartiet.se som är ett diskussions och arbetsforum. Att det är ett arbetsforum står i reglerna, men sedan en tid tillbaka ser jag ingen som faktiskt arbetar där?

"2.1 Syftet med forumet är att det ska användas som ett arbetsverktyg för att föra Piratpartiet framåt. Det är inte tänkt att vara en allmän kanal för yttrandefrihet. Med anledning av detta kommer brott mot forumetiken av den som inte är medlem i partiet att beivras betydligt hårdare än för den som är medlem."


Så detta är iden med detta demoforum – att visa hur ett forum för arbete i Piratpartiet skulle kunna se ut och återuppliva Piratpartiets forum.

Det är en rätt omfattande demo med mycket att läsa och titta på. Just för att jag vill kommunicera på ett bra sätt hur ett sådant forum skulle kunna fungera och se ut när det varit igång ett tag. Med en omfattande demo blir det lättare att förstå potentialen och styrkan i ett forum där man kan organisera aktivism, producera och dela med sig av internutbildning, sprida information i ett kategorisierat och välorganiserat system och där man även kan hjälpa till med att bygga upp ett referensbibliotek.

Den potentialen ser man inte om man bara pitchar iden att vi behöver skapa ett nytt underforum i roten och döpa det till Aktivism och tro att det kommer att locka människor i stor skala. Det är lite som att bjuda människor på fest, där adressen leder till en tom lada och förvänta sig att människor tar med sig möbler, mat, dricka, dekorationer, musik, ljud, ljus och en DJ.. och kanske några roliga svampar att röka... :)

Jag tror, vilket denna demo visar, att man måste visa upp en sorts galleri över alla de saker man kan göra som aktivist. Det finns nämligen massor med olika saker att göra. Förutom det behöver man även visa människor HUR man gör sakerna man vill att de skall göra, så det är så lätt som möjligt för dem att göra det.

Exempel: Om jag ville att människor skulle börja måla bilder av tex nallebjörnar, så skulle jag ha en utställning med en massa tavlor med nallebjörnar (galleriet) och även erbjuda böcker och filmer och kurser i hur man målar nallebjörnar (internutbildningen) och även ha en massa tomma papper och kritor på bord alldeles intill utställningen (verktygen). Då blir det lätt! Allt på samma plats: Inspiration, kunskap och verktyg. Därför är forumet här rätt stort från start och organiserat som det är organiserat.

Vill du skriva inlägg och bygga vidare på detta?
Just nu ligger alltså siten på min egen personliga server och som denna forumprogramvara fungerar så behöver registera dig för att kunna skriva i forumet. Det betyder att om du registrerar dig för att kunna skriva så gör du det på min personliga webbsite. Vilket också betyder att jag bestämmer helt och hållet över detta forum och modererar precis som jag rösterna i mitt huvud säger åt mig. Detta är trots allt "The Sovereign Kingdom of Bat-Shit-Crazy-Ola".

Om du trots detta vill skriva inlägg medans vi funderar på om detta forum är en bra ide, registera dig med vilka uppgifter du vill. Om du inte vill uppge din riktiga epost, funkar tjänster som beskrivs på denna sida: Free disposable email services .

Hur går vi vidare?

Det behöver bildas en liten grupp som är intresserade av att hjälpa till. Mina kontaktuppgifter finns längst ner. Dessa kan sedan gör något av de följande två alternativen.

Detta demoforum har som ide att vi vänder Piratskutan och pekar den åt ett visst håll - mot en ö en bit bort där det finns runt 7000 strandsatta Pirater (våra inaktiva medlemmar) och vi svänger förbi och plockar upp dem och visar vad de kan göra och hur.

Alternativ 1: Klipp och klistra till forumet?
Om forumgruppen tycker detta forum är en bra ide, så är min tanke att kopiera in in det hela till forum.piratpartiet.se (som bygger på en annan forumprogramvara, vBulletin ), via klipp och klistra.

Jag saknar rättigheter där att kunna sätta upp denna demo, så gjorde det på min egen site istället i en forumprogramvara som heter Kunena , ett Open Source forum. Kunena är en extension till Joomla!, ett Open Surce CMS.

Av det skälet har jag inte lagt tid på temat till Kunena, som tex att göra snyggare knappar, bättre färger och sådant just för att det hela skall ju kopieras över till forum.piratpartiet.se och där är det andra metoder att göra de sakerna som gäller.

Alternativ 2: Skapa en ny Joomlasite aktivist.piratpartiet.se (baserat på denna demo)
Ett annat alternativ till att kopiera allt till vBulletin är att placera en ny Joomla-site + detta forum med alla kategorier och inlägg på adressen aktivist.piratpartiet.se tex. Då får man på köpet en Joomla! frontend och ett kraftfullt CMS att använda sig av som har flera möjligheter än "bara" forum. Sedan kan man botaniserar bland de 9000 tillägg som finns till Joomla för att se vilka flera man kan använda sig av. Jag kan tex tänka mig nyhetsbrev, filarkiv, twitter/facebook, bildgallerier osv osv.

Här kan du ge feedback på forumet
Exempel: Varför saknas funktion X i denna plattform?! Jag vill ha allt på mail, sms, whatever, varför kan jag inte få det?! Jag vill se trådar på ett visst sätt varför går inte det?! Forumet suger ju! Varför gör det ont i ögat när jag kör in en gaffel i det!? Buuuuhuuuuuu! Skojar bara. Men det är lite allvar - om du vill ge feedback är jag jätteintresserad av vissa typer av feedback - är det för få eller för många separata forum. Fattas några forum? (Jag har några i bakfickan som jag inte tog med). Är definitionerna av forumen bra och pedagogiska och inspirerande? Finns det bra ämnen för trådar som bör vara "stickies" som fattas?

Det finns ett separat forum för feedback på det här aktivistforumet (kräver registrering , se ovan). Du kan även helt enkelt skriva ett inlägg i denna tråd.
Förbättringsforumet, förslagslådan och "Att göra listan"

Mina kontaktuppgifter
Eller kontakta mig på något vis:

Skype: taz_2005
Mail: aktivistforumet AT alltommig PUNKT nu
Facebook: www.facebook.com/Taz1999

Tack för din feedback och att du tittade in här!

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.