Verktyg för att planera en rutt med flera stopp från en lista på adresser (tex för att dela ut valsedlar i röstlokaler)

 • Ola Andersson
 • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
Mer
6 år 6 månader sedan - 6 år 5 månader sedan #823 av Ola Andersson
Här är ett kul problem - som internet förstås har en lösning på! Säg att du behöver åka till ett antal gatuadresser. Du vet inte vilken ordning det är bäst att åka till dem, som ger den totalt sett kortaste och snabbaste vägen.

Ett exempel på detta är när man skall åka ärenden i organisations eller partisammahang. Eller kanske besöka på varje affischtavla i en stadsdel.

Valsedelsdistribution
Men en av de viktigare är när man skall dela ut valsedlar i röstningslokalerna på valdagen. Man skall på bara några timmar hinna med att lägga ut dem i allihopa. Distrikten är olika stora, men exempelvis består Botkyrka i Stockholms län av 29 adresser och den kortaste vägen, framräknad med flera olika onlinetjänster är ungefär fem mil och det tar ungefär en 1 timme och 43 minuter. Om man inte visste den effektivaste vägen skulle det ta betydligt längre tid. Men 1 eller 2 bilar klarar lätt av detta.

Samarbeta om valsedelsdistribution
För att underlätta denna uppgift, eftersom det är flera småpartier som har samma problem, så vore det ju klokt att samarbeta om saken. Jag skall försöka hitta någon lösning på det med.

Paxa distrikt, vallokaler och rutter för valsedelsdistribution
Det är ju toppen om man kan hänvisa sina valarbetare till en onlinelösning där de kan skriva upp sig på en lista och få ett distrikt eller rutt tilldelad till sig. Jag skall försöka hitta någon lösning på det med.

Enkla billiga metoder skapa en ruttlista/åkturslista över vallokaler
Men hur göra ruttplanering lätt och enkelt? Problemet har jag delat upp i steg. Kedjan är att skaffa fram en lista på adresser, sedan få dem uppritade på en karta och en optimal rutt beräknad. En steg för steg vägbeskrivning. Helst skall resultatet skapas i en mobil eller kunna överföras till en smartphone, så att man kan ha den vägbeskrivningen och kartan och navigera med den i bilen.

Steg 1 handlar alltså om att få fram adresserna och även kunna få ut dem i lite olika format. Tjänsterna kan vara kinkiga i vilken form de vill ha dem. Detta är nästa inlägg. Men där kan man tex använda excel och lite manuelt arbete och publicera dessa listor.

Steg 2 handlar om att använda en app för smartphone eller surfplatta i vilken man kan importera eller klistra in en lista på adresser, få dem plottade på en karta och sedan att en optimal rutt att besöka dem alla tas fram. Att få över dessa adresslistor till telefonen går att göra på ett par sätt, via webbläsaren eller epostprogrammet. Har hittat en för 15 kronor som kan göra just exakt det här.

Steg 3 En variant på samma problem är att använda webbtjänster där man kan göra samma sak. En del av dessa har även appar, eller kan exportera till olika format eller andra webbtjänster, som tex Google Maps. Dessa kartor kan sedan läsas i telefonen. En till variant är att skriva ut det färdiga resultatet till PDF och överföra den till din smartphone eller surfplatta och ha den i bilen.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Ola Andersson
 • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
Mer
6 år 6 månader sedan - 6 år 6 månader sedan #824 av Ola Andersson
Skaffa fram adresslistan över vallokaler
På denna sida så finns det en komplett lista på vallokaler att ladda hem för vidare bearbetning och den innehåller tom GPS-koordinater.

www.val.se/val/val2014/statistik/index.html#rostmottagn
(Den finns som Excel och några format till).

Dessutom så finns det en förteckning på denna sida, sorterad på landet > län > kommun, sedan gatuadresser.

www.val.se/val/val2014/rostmottagning/vallokal/rike/index.html

Så här ser tex Stockholms Län > Botkyrka ut:Konvertera och anpassa
Detta är en bra start, men det måste sammanställas i ett format man kan använda i olika typer av kartprogram. Speciellt om de exempelvis är på engelska, så anger man lokala adressen på svenska, men som land behöver man ibland ange Sweden. Sedan är det bra om man även har med lokalens namn, om det tex är en skola, så att man dels kan läsa vallokalens namn på skyltar ute i gatumiljön och på husen.

Alltså behöver man först få ut dessa listor i minst tre olika format:
Vallokal, adress, kommun
adress, kommun, SWEDEN
adress, kommun, SVERIGE

Valmyndigheten erbjuder inte detta, eftersom kommun inte står med på sidan ovan. Men jag mailade dem nyss och frågade om det finns att få tag i. Om det finns lägger jag upp det här. (Funderar på att göra en fiffig liten lösning för det också baserat på databasen Filemaker.

Men här är ett exempel på en del av en lista för Botkyrka:

Botkyrka (adress, SWEDEN):
Gatuadress SWEDEN
Aftonvägen 6, Botkyrka, Sweden
Högbrinksvägen 4, Botkyrka, Sweden
Borgvägen 10, Botkyrka, Sweden
Kärrvägen 20, Botkyrka, Sweden
Humlevägen 2, Botkyrka, Sweden

En del av dessa adresser ligger i Tullinge och Norsborg istället för Botkyrka, men de flesta kartappar och ruttplanerare klarar av det i alla fall.

Så man behöver skapa ett Excelark, eller Google Docs-dokument med adresserna i. Lägg till informationen som fattas, kopiera och spara som text i några olika format.
Bilagor:

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Ola Andersson
 • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
Mer
6 år 6 månader sedan - 6 år 5 månader sedan #825 av Ola Andersson
Appar för Android smartphones och surfplattor

Roadwarrior
play.google.com/store/apps/details?id=co...arrior.android&hl=en
Denna verkar erbjuda möjligheten att via någon login på deras site kunna ladda ner listor på adresser att skapa en rutt med.

BestRoute
play.google.com/store/apps/details?id=co...e.bestroutepro&hl=en
Proversionen som kostar pengar klarar max 50 adresser.

Här är en sökning på route planner i Google Play-shoppen.

Appar för IOS smartphones och surfplattor, iPhone/Ipad

Route
Denna app kostar ca 15 SEK att köpa och jag tycker denna var riktigt bra. Här är några bilder från användargränssnittet.

Route i AppStore.
Route4Me.com
www.route4me.com/
Denna är rätt cool, men verkar dyr. Vad den har är att den är både en app för IOS och Android. Man kan alltså därmed skapa ett antal rutter på datorn, som man sedan kan ladda ner till sin telefon när man är ute och åker. Det är riktigt bra. Men kostar det så smakar det.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Ola Andersson
 • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
Mer
6 år 6 månader sedan - 6 år 5 månader sedan #826 av Ola Andersson
Webbtjänster som accepterar listor på adresser för ruttberäkning
Alla dessa erbjuder möjligheten att ladda upp/klistra in ett gäng adresser på en gång. Liknande tjänster som inte erbjuder dessa finns i två inlägg längre ner. En del av dessa tjänster kan bara ta emot en begränsad mängd adresser, en del hur många som helst. Sedan kan de exportera till olika saker också. Betalar man så kan man ofta utöka antalet adresser.Drivingrouteplanner
Adress: www.drivingrouteplanner.com

Villkor/Beskrivning: Detta är en gratis tjänst som lever på att användarna handlar hos deras sponsor. Rätt snällt faktiskt. Ingen registering (om du inte vill ha vägbeskrivningen mailad till dig).

Den är inte helt uppenbar, men man sätter en startadress och en slutadress (som kan vara samma). Sedan kan man på nästa sida klistra in 25 stopp man vill göra på vägen.

Adresserna skrivs på formatet:

adress;vallokalen Mellan grejerna i adressen har man , (komma) istället för ; (semikolon).

Exempel:

Aftonvägen 6,Sweden;Banslättskolan
Högbrinksvägen 4,Sweden;Björkhaga Skola
Borgvägen 10,Sweden;Borgskolan

Du får som svar en karta eller lista och du kan maila till dig själv också. Eller skriva ut med lite olika options. Tex till PDF. Var noga med adresserna, inte alla hittas.

Denna var rätt bra, även om den var lite långsam och det finns inget sätt att få flera än 27 stopp.

Pris: Gratis.
Max antal adresser: 27.
Exporterar till: PDF.Find the best route
Adress: findthebestroute.com/RouteFinder.html

Villkor/beskrivning: Detta är en gratis tjänst med max 25 adresser. Kanske lite enklare och äldre än de övriga. Man kan klistra in en rad adresser i en ruta så hittar tjänsten dessa och planerar en färdväg. Men tittar man på hur den planerat vägen så gör den en del små missar som de andra inte verkar göra. Som tex hamnde punkt 25 i min testlista precis intill punkt 8 istället för att vara slutpunkt och mellan punkt 13 och 14 finns inget streck (alternativt så menar den att man skall åka tillbaka en lång väg). Såg lite knasigt ut här och där och en och annan adress hittas inte. Man kan skriva ut webbsiten, så får man karta med vägbeskrivning. Den kan dock exportera till GPS (i csv-format) och även till Google Maps (den äldre versionen men det verkar funka).
Pris: Gratis.
Max antal adresser: 25 adresser.
Exporterar till: CSV, Google Maps.
MyRouteOnline
Adress: www.myrouteonline.com

Villkor/beskrivning: Även denna site har en importeraknapp som kommer att hitta dina adresser. Men för att göra en rutt av informationen så måste du dels vara registrerad (då får man 20 krediter gratis). Man kan köpa 75, 250 eller 500 krediter för 15, 30, 40 EUR. Eller ett månadsavtal: 25, 50, 90 EUR i vilket det ingår ett antal krediter, 500, 1200, 2500. Jag försökte registera mig men fick inget mail med en länk i och det finns inget sätt att få mailet skickat igen,
Pris: Gratis för 20 adresser? Sedan kostar det.
Max antal adresser: Om en kredit är en adress, så får man 20 adresser gratis. Sedan kostar det.
Exporterar till:
OptiMap (Gebweb)
Adress: www.gebweb.net/optimap/#

Villkor/beskrivning: Gratis, utan begräsning i antalet adresser. Kan exportera i flera olika format. Exporten till Google Maps verkar inte funka helt.
Pris: Gratis.
Max antal adresser: Ingen begränsning.
Exporterar till:
RouteXL
Adress: www.routexl.nl/?lang=en#

Villkor/beskrivning: Det finns en knapp som heter "Import" på siten. I den kan man klistra in en lista på adresser. Sedan kan man klicka på en till knapp: "Find route" så kommer siten att beräkna vilken väg man skall åka för att stanna till på alla dessa adresser. Jätteschysst! Dock är det bara gratis att lägga till 20 adresser. Behöver man flera, så får man köpa en upplåsningskod, den kostar 5 EUR för en dag och 35 EUR för en månad och man betalar via Paypal.
Pris: 5 EUR för en dag, 35 EUR för en månad.
Max antal adresser: 20 (flera kostar)
Exporterar till:

Speedy route
Adress: www.speedyroute.com

Villkor/beskrivning: Utan att vara registrerad och betalande kund kan man bara söka på åtta adresser, fem gånger på ett dygn. Efter registering och betalning kan man köra hundratals adresser. Det kan även Speedy Route appen för Android men dessa måste man mata in en i taget för hand.
Pris: En dag: 3 EUR, vecka: 10.50 EUR och månad 36.50 EUR.
Max antal adresser: Gratis, endast 8 och bara fem slagningar per dygn. Med abonnemang obegränsat:
Exporterar till: CSV (adress och koordinater)

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Ola Andersson
 • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
Mer
6 år 6 månader sedan #827 av Ola Andersson

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Ola Andersson
 • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
Mer
6 år 6 månader sedan - 6 år 6 månader sedan #828 av Ola Andersson
Webbtjänster som INTE accepterar listor på adresser för ruttberäkning
Varför ta med saker som inte funkar då? Jo, för att om du gör som jag och tillbringar några timmar med att googla fram siter, appar och lösningar, så lär du hitta ett helt gäng. Det gjorde jag med och de nedan är de som jag besökt och konstaterat inte funkar (eller kräver registering):

www.hitta.se (man kan manuellt klicka till "via"-punkter, en i taget. )
www.eniro.se (man kan manuellt klicka till "via"-punkter, en i taget.)
www.sembo.se/routeplanner/routeplanner/roadtrip2 (man kan manuellt klicka till "via"-punkter, en i tage, bara orter).
www.tourstart.org/drive/ > Rideplan. (man kan manuellt klicka till "via"-punkter, en i tage, bara orter).
www.viamichelin.com/web/Routes (Den rekommenderas i olika forum när människor frågar efter verktyg för att planera rutter men när jag registerar mig och kollar så verkar man bara manuellt kunna lägga till en via-punkt i taget.).
www.here.com/directions (man kan manuellt klicka till "via"-punkter, en i taget. )
www.google.com/maps/preview (man kan lägga till egna punkter, men det är manuellt via sökning och tar evigheter, den professionella varianten har detta, men den fattar jag inte hur den funkar).
www.routes.tomtom.com/#/map/?center=59.3...333&zoom=9&map=basic (tillåter bara startpunkt och slutpunkt)
www.rac.co.uk/route-planner/ (man kan manuellt klicka till "via"-punkter, en i taget. )
www.tripit.com/destinations/free-route-planner/ (gratis, men kräver registering jag inte orkade göra)
www.theaa.ie/routes/# (man kan manuellt klicka till "via"-punkter, en i taget. )
www.mapquest.com/routeplanner (Denna hamnar i kategorin fullständigt oanvändbar. Efter en timmes experimenterande med olika sätt att skriva adresserna på så inser jag att det finns inget sätt att skriva dem som denna totalt amerikaniserade ruttplaneraren kan hantera. Antingen beror det på brist på adresser, eller brist på fantasi hos utvecklarna. Inte ens då man matchar det önskade formatet exakt så förstår den vad man menar. USELESS!

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.