Intäktskällor och finansiering för organisationer (ideer och tips)

 • Ola Andersson
 • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
Mer
6 år 5 månader sedan #843 av Ola Andersson
För organisationer som inte får partistöd så är det allra vanligaste att man finansierar verksamheten via donationer och medlemsavgifter. Men det finns ett gäng till sätt att få in mera pengar till den goda saken. Denna tråd handlar om alla möjliga övriga intäktskällor.

[Här kanske kommer en innehållsförteckning]

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Ola Andersson
 • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
Mer
6 år 5 månader sedan - 6 år 4 månader sedan #844 av Ola Andersson
T-shirts
Här är ett företag där en organsation kan ladda upp ett mönster. Sedan kan organsationen ha en liten webshop hos företaget som tar emot beställningar, tillverkar och skickar dessa T-shirts. Det är en affärside som ett antal företag har precis lika.

www.spreadshirt.se

Jag håller på att bygga upp en massa information om webshop och e-handel i en separat tråd, däribland T-shirts.

Egen webshop för en organisation

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Ola Andersson
 • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
Mer
6 år 4 månader sedan - 5 år 11 månader sedan #877 av Ola Andersson
Några ideer på saker att skriva om här:

Flattr.com

Youtube partnerships. Tror det finns omnämnt i en tråd. Flera kanske. En av de med superkanaler gjorde en sammanställning på inkomster. Svenska killens pewdiepie inkomster har också avhandlats flera gånger i media.

Google Adwords / Adsense och andra Affiliatenätverk.Skaffa Google-konto och sedan adsense. Eller Tradedoubler. tjk.se bloggaren har info om affiliatenätverk. Jag skrev ner lite länkar i denna tråd: Inkomstkallor i form av annonser från annonsnätverk och Affiliate nätverk som tex Google Adsense, Tradedoubler, Adlite mfl

Sponsring, donationer, sälja annonser på webb eller tidning. Betalningar till Payson tex, eller Paypal eller bankgiro eller bankkonto. Vad heter det där Swish där man kan betala med nallen?

Donationer: Det finns ett par färdiga FileMaker Pro lösningar för detta (en databas jag jobbat professionellt med i 12 år eller så). Här är en av dem: Donations . Man kan förstås bygga en egen. Dock är det forfarande för krångligt att få sådan avdragsrätt för donationer som finns i andra länder, i Sverige. I Sverige behövs både godkännade av Skatteverket, en verksamhet som har vissa inslag och förstås en auktoriserad revisor.

Till det Open Source CMS som jag jobbar med, Joomla , så finns flera extension för donationer och flera för medlemskap .

Payson har flera tjänster för som passar för föreningar. Man tex ha en donationslänk på sin site. Eller när man anmäler sig som medlem, så kan medlemsadministratören skapa ett mail med betalningsinformation . Man kan även sätta upp en webshop med Payson som betalmetod och den kan man då sälja medlemskap, T-shirts mm. Se denna utmärkta tråd om webshop för en organisation .

Crowdfunding (lång tråd finnes.)

Patreon - iden är att man stödjer kreatörer med småbelopp, när de producerar något, så får de betalt. Istället för crodfunding som är enstaka projekt, så är iden med Patreon att en person som gör musik, videos, skriver, tecknar serier osv, får en liten donation av dig varje gång denne släpper något nytt. Jag stödjer två artister via Patreon, Pomplamoose och Taryn Southern . Patreon har en FAQ och hur det funkar förklaras redan på förstasidan.

Egen webshop för att medlemmar dels skall kunna stödja och dels få tag på grejer lätt. Jag håller på att bygga upp en massa information om webshop och e-handel i en separat tråd, däribland T-shirts, böcker mm.


En radda med förslag: Det finns så många sätt att ta och få betalt. Utan någon speciellt ordning: flattr, youtube-partner, videokurser, bildbyråer, sälja texter/bevakning till olika media som kolumnist/skribent/korrespondent, som nämndes, sponsring, affiliatemarknadsföring, annonsnätverk, mobilbetalningar, medlemskap, donationer, egna annonser i bloggen, appar, eböcker, podcasting, voicesamtal, konsulting, bokutgivning, merchandising, kurser/utbildningar/workshops osv osv. :)

Ohana!

Hittade en till: Fundsurf - Det är ett svenskt företag även om namnet och siten är på engelska. Iden är att göra det lite säkrare att arrangera saker där man behöver ett visst antal personer som dyker upp för att det går runt. Man försöker även komma åt problemet med att människor anmäler sig i sista stund, då arrangören i brist på upplevt intresse, har ställt in evenemanget, kursen, resan, föredraget eller vad det nu kan vara. Man skapar ett projekt och sätter ett deltagarpris. Människor som bokar/beställer/anmäler sig betalar inget förräns evenemenaget defintiivt blir av. Det blir inga pengar att returnera till anmälda och de anmälda upplever det som tryggare att de inte betalar för något som inte blir av. Man kan som organisation använda detta för att samla ihop anmälningar till workshops, kurser och konferenser. Eller varför inte demonstrationer, resor, filmvisningar, talarkvällar, föredrag osv osv. Det finns en massa möjligheter. Uppdatering 2015-02-03: Detta företag har nu bytt namn till: Rallygate.com


Sponsring kan vara i form av en firma som levererar reklamtryck avsätter en del av ordervärdet för sponsring av en idrottsförening eller organisation. Nu är det ing astora mängder, på ett ordervärde om 1837:- så var sponsringen exempelvis 68:50. Här är en firma som arbatar på det viset: www.sponsorbutiken.se Deras produkter med reklamtryck på är alltså din egen logo, inte den organisation du sponsrar. Minsta ordermängd är ofta 50 eller 100 eller så.

Upptäckte just att Mattecentrum är en förening. De har även en insamlingspolicy och i den finns denna lista på metoder att ta emot pengar:

Mattecentrums kanaler för gåvoinsamling:
 • - Insamlingsbrev
 • - Minnes- och högtidsgåvor
 • - Autogiro
 • - Telemarketing
 • - Vår webbplats
 • - Företagssamarbeten
 • - Insamlingskampanjer
 • - Face2face-värvning

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.