Egen webshop för en organisation

 • Ola Andersson
 • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
Mer
6 år 5 månader sedan - 6 år 5 månader sedan #894 av Ola Andersson
Egen webshop för en organisation skapades av Ola Andersson
Tänkte skapa en lång tråd med information om hur man sätter upp en webshop för större och mindre organisationer.

Några mål för en webshop för en politisk organisation
 • Medlemmar skall kunna exponera varumärket genom att hade på kläder och märka sina prylar med det (datorn, cykeln, bilen osv) så att det syns att de är medlemmar och tror på den goda saken. Sådant smittar.
 • Få in pengar, att köpa produkter som en sorts stöd till organisationen.
 • Skapa en infrastruktur för att skicka ut saker till medlemmar, tex paket för att hålla workshops, utbildningar, debattkvällar, bokbord, eller starta en lokalavdelning. Eller för vissa vanliga former av aktivism av olika slag som tex flygblad, broshyrer, affischer, bli medlem block. Eller varför inte ett USB-minne med videofilmer och ett paket popcorn för att kunna arrangera en videokväll med efterföljande diskussion?
 • Kunna få mera uppmärksamhet med roliga, fyndiga produkter med passande (eller opassande) slogans på. Som människor delar med sig av till andra och visar upp.
 • Kunna sälja medlemskap på ett lätt sätt.
Men då jag pysslat med detta i länge och på många olika sätt så har jag mycket att berätta, från val av webshop, inköpsställen av produkter, hur man skaffar Postens fraktsedlar, skrivare för etiketter, kreditkortsinlösen, betalmetoder (faktura, postförskott, bitcoin, kreditkort) osv osv. Även hur man gör produktbeskrivningar och tar bra bilder av produkter med billiga ljustält man kan göra själv eller kanske videofilmer av hur produkterna används om de är mera tekniskt komplicerade. Även hur man kan bygga ihop shoppen med existerande system för att hantera medlemmar tex. Hur man kan leja ut tillverkningen (tex böcker eller T-shirts) och även låta andra företag hantera logistiken av detta eller låta andra företag hantera hela logistiken.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Ola Andersson
 • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
Mer
6 år 5 månader sedan - 5 år 1 månad sedan #895 av Ola Andersson
Svar från Ola Andersson i ämnet Egen webshop för en organisation


Produkterna

Oavsettt om man har en webshop eller inte och säljer sina produkter på mässor och marknader och gator och torg istället för via nätet, så behöver man produkter, så vi börjar med detta.

Ställen att hitta tillverkare och leverantörer av profiltryck / profilprodukter
Alibaba startade som ett företag där köpare/beställare i andra länder kunde finna leverantörer i Kina. Numera har denna gigantiska markandsplats vuxit något enormt och är stället att gå till för att finna tillverkare i andra länder av verkligen allt möjligt, med och utan tryck. (Alibabas beslut att nyligen (sept 2014) göra sin aktie publik har lett till en enorm frenesi på aktiemarknaden, googla lite .) Alibaba erbjuder alltså tillverkande företag att möta beställare genom att beskriva vad de kan tillverka. Ofta är det dock så att MOQ (Minimum Order Quantity) är riktigt stora, kanske 1000, 3000 eller mera. Det kan vara svårt för småföretagare.

Ett alternativ är då en annan webbsite, också ägd av de som äger Alibaba, den heter AliExpress . Den handlar om att företag som har tillverkat saker kanske skicka dig saker de redan gjort och har på hyllan med enklare personalisering . På det viset kan man få ner orderkvantiteten. Kolla in för att se utbudet. Googla även på Aliexpress , det finns ett antal människor som varnar för siten då de fått saker som inte alls såg ut som på bild eller beskrivning.

Ebay är en gigantisk varumarknad för båda begagnade och även nya produkter. Därigenom kan man komma i kontakt med företag som kan erbjuda tillverkning.

Företag som arbetar med profiltryck
Det finns väldigt många sådana här företag, stora och små, gamla och nya. En del med webbsiter från 90-talet. :)
Företag som erbjuder tillverkning OCH logistiken omkring (beställningar, leveranser) och kanske även en integreringsbar webshop

T-shirts
Dessa företag tillverkar T-shirts med din logo på. Men, de erbjuder även att du kan göra en liten webshop med dina designs i deras system. Du får en egen butik i deras webshop. De erbjuder (de flesta av dem) att denna webbbutik du bygger där kunder kan beställa kläder med dina tryck på kan få en webshop-lösning att integrera på din egen webbsite.

Ett par artiklar som beskriver mera hur det funkar:
 1. Att sälja merchendise via sin egen webbsite
 2. Spreadshirt säljer - du bestämmer vinsten
Dock är bästa källan till information respektive leverantörs webbsite:
 1. Spreadshirt
 2. CafePress
 3. Zazzle

En liten specialare: En kombination av crowdfunding och T-shirt-tryckande. Du laddar upp en design för din kampanj-t-shirt, sedan kan du börja ta emot beställningar. Om ett minsta antal beställningar är uppnått, så att du vet att du kommer gå med vinst, då först startar tillverkning och leveranser.

Teecrowd.se

Böcker
En annan mycket god marknadsföring och påverkansmedel för politiska organisationer är att ge ut böcker. Om man vill kan man även skicka ett ex till alla riksdagsledamöter. (Det har gjorts flera gånger). Det finns även en webbsite för boken " Lyckas med bokutgivning " med lite tips och råd i. Hittade även denna recension/sammanfattning av den boken här: Egenutgivare – hur man ger ut en bok på egen hand – Berättarskolan . Hittade även en intresseorganisation: Egenutgivarna . Läs mera om Slöseriombudsmannen i detta (varför han är bra) och detta (crowdfunding) inlägg. Läs mer om bokutgivning som politisk påverkan i denna tråd.

Några företag som hjäler dig att trycka din egen bok i mindre upplagor:
 1. Atremi
 2. Books On Demand.se
 3. Boktryckarna
 4. Bokutgivning.se
 5. Elanders
 6. Lulu.com (En av de första, amerikansk).
 7. OpusLiberium
 8. Print In Baltic
 9. Publit
 10. Solentro
 11. TextORama och Budgetboken
 12. Vulkan Media
Företag som erbjuder maskiner för egen tillverkning
Råkade hitta även ett företag som alltså erbjuder maskinerna som man skapar tryckta T-shirts med och det var för kul att det finns för att inte ta med.
 1. Permapress > Maskiner
Bilagor:

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Ola Andersson
 • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
Mer
6 år 5 månader sedan - 6 år 5 månader sedan #896 av Ola Andersson
Svar från Ola Andersson i ämnet Egen webshop för en organisation
Egen webshop eller andras?

Nästa fråga är huruvida man vill att shoppen skall vara en del av den egna webbsiten och något man själv (köper), laddar hem, installerar, konfigurerar på sin egen server / webhotellet server. Eller kan man tänka sig att skippa detta för att slippa sköta om det tekniska av webbshoppens drift och hålla den uppdaterad? I många fall så betyder det att man inte har kontroll över utseendet på webshoppen och ofta även att den ligger under en annan domän. Eller det är en sanning med modifikation, för den som betalar så kan man förstås betala för anpassning av shoppen och ibland även få den på den egna domänen. Hur är det med betalningar och leveransmetoder och språk? Redan i valet av webshop kan man ha gjort ett val som tex innebär att man inte kan ha postförskott, inte på svenska och att man bara kan skicka via UPS. Alternativen nedan bör dock vara rensade från sådana avarter. Eller att den betalmodul man tänkt använda inte är uppdaterad för den nyare version av shoppen man vill använda.

Rekommendationer
Detta är ett svårt val och det finns verkligen många faktorer som spelar in. Så låt mig ge ett par råd. Jag har dock inte testat alla shoppar här, utan gå på deras beskrivningar.

De faktorer som avgör är:

Hur mycket får det kosta i fasta kostander vs hur mycket får det kosta i arbete?
Ju mer du betalar, desto mindre behöver personer i din organisation jobba med att sätta upp en webshop, så enkelt är det. Om man betalar en månadskonstnad kan man få en butik som kan ta emot betalningar utan att man behöver skaffa sig egna betalinlösare (Payson, PayEx, Klarna, SweWebPay mfl). I så fall, välj WebNode eller Texttalk för 60 kr/månad eller så.

Hur viktigt är utseendet och domännamnet?
De flesta webshoppar, vilken det än är, har några funktioner, ytliga eller så får man gräva lite djupare, för att kontrollera utseendet. Men det kan ibland vara svårt eller omöjligt att kontrollera utseendet och få det att se likadant ut som något annat. Om man verkligen verkligen tycker att egen logo och ungefär rätt färger inte är tillräckligt, då bör man skaffa en Open Source-webshop där man har mera kontroll över utseendet och betala någon för att göra det. Eller fixa det själv, vilket kräver tekniska kunskaper i PHP, HTML, CSS mm.

Något liknande gäller domännamnet, om man vill ha sin webbsite på sin egen domän, så kan man behöva gå Open Source vägen. Ett par av de övriga shopparna har dock stöd för egna domäner.

Hur mycket teknisk expertis finns i organisationen och senare?
Svårt att veta, men en viss teknisk kompetens behöver finnas oavsett vilken shopp man använder. Skall den installeras och konfigureras på egen server eller eget webbhotell behöver personen veta hur man gör det. (Det är iofs rätt enkelt).

Finns det redan ett CMS?
Det kan gå att integrera en del av webshopparna i den egna webbsiten. Men säkrast är de webbshoppar som är specifikt tillverkade som plugins eller extensions till CSM, som tex Joomla eller Wordpress. Har man Joomla eller Wordpress, så satsa på dessa bara om du vill shoppen skall vara en del på siten och det inte duger att länka vidare till den via en meny eller länk på en sida.

Vilken volym kommer det att ha?
Har man små volymer så innebär hanteringen av varje order manuellt handpåläggning. Det kan ta exakt lika lång tid i timmar och minuter att hantera 100 ordrar manuellt som 1000 ordrar men automatiserade rutiner. Vilket är anledningen till att automatiseringar kostar pengar, och det är bara när man har volymerna för att motivera det, som det är värt det. Räkna alltså med att en shop som har låg volym kommer att kräva mycket tid per order och när det kommer in många flera ordrar, så går det att lösa, för då finns det ekonomi i att göra det.

Etikett-skrivare och OCR-nummer scanners är saker man skaffar senare.Företag i Sverige och utomlands som erbjuder e-butiker, webshoppar i deras lösningar

SiteDirect (Står inga priser, endast att man skall kontakta dem).
Nordisk E-handel (1295 kr/mån och uppåt med en startkostnad på 3800 kr.)
Sitoo (590 kr/mån och uppåt)
E-butik (495 kr/mån och uppåt).
Starweb (295 kr/mån och uppåt)
Hemsida24 > Ehandel (249 kr/månad och uppåt, 30 dagar gratis.)
Visma Webshop (200 kr/månad och uppåt.)
Shopify (eng) ($14 eller $29/månad och uppåt. Endast på engelska, 14 dagars trial.)
Textalk > Webshop (66 kr/månad och uppåt)
Webnode > Nätbutik (63 kr/mån och uppåt)

Gratis:
TicTail > Sverige (0 kr/månad och avancerad och snygg webbshop. De tjänar pengar på sina appar som inte ingår. Dock kostar appen Klarna som erbjuder några olika betalmetoder 0 kr.).
Om din organisations webbsite rullar i Wordpress
WP E-Commerce (Läs mer i WP Plugin Directory Denna verkar vara äldst och mest använd och är även Open Source och gratis. Moduler finns till denna hos SweaWebPay, Klarna och Payson. Man kan även köpa övriga moduler till denna webshop som finns på deras sida för Premium Moduler .)

Flera: Det finns flera i WP Plugin Directory, men man får sök på tags, som e-commerce, ecommerce, shop, store och sedan bläddra igenom 16 sidor med träffar).Om din organisations webbsite rullar i Joomla
Hikashop (Kommersiell webshop, men finns i en gratis-variant. Finns på svenska. Har jag jobbat mycket med.)
Virtuemart (Open Source och gratis. Betalmodul finns till denna hos SweaWebPay, Klarna och Payson. Har jag jobbat en del med men nu är det några år sedan. Mycket har hänt.)

Flera: Det finns flera i Joomla Extensions Directory i kategorin E-Commerce .

Fristående webshoppar (behöver inget CMS)
Du laddar hem dessa och installerar dem på din egen internetanslutna server, eller på ditt webbhotell. Du behöver vanligen PHP (scriptspråk) och MySQL (databas, community edition är gratis) i ditt abonnemang.
 • Ashop-e-handel (Kostar 0:- Svensk.)
 • Magento (Det finns en Open Source variant, alltså gratis. SweaWebPay och Klarna har modul för denna)
 • OpenCart (Open Source och gratis. SweaWebPay och Klarna har modul för denna.)
 • OSCommerce (Open Source och gratis. Sweawebpay, Klarna och Payson har betalmodul för denna. I ett inlägg längre ner finns en länk till ett supporforum för OS Commerce webshop ägare).
 • ZenCart (SweaWebPay och Klarna har modul för denna.)


Antecknar dessa URL'er här för att återkomma till den senare:
Enkla guiden starta egen webbutik
Några klick till en egen webbshop (Berättar om shopify.com och tictail.com/se)
En webbsite som ger en guide till att starta webshop.
Bilagor:

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Ola Andersson
 • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
Mer
6 år 5 månader sedan - 6 år 5 månader sedan #897 av Ola Andersson
Svar från Ola Andersson i ämnet Egen webshop för en organisation
Fraktmetoder
[UTKAST]
Brev och paket via Posten.
Nu har ju Posten kvaddat sitt varumärke till oigenkänning men de har delat upp företaget i olika delar, PostNord är en del och ansvarar för XXXX och den andra kan vi skita i.

För att skicka paket behöver man göra det via någon lösning som kan prata med PostNords servrar, dessa heter tex Unifaun och PacSoft. Det är helägda företag som bedriver låtsaskonkurrens med varandra.

Du behöver även ha en etikettskrivare. Det kan lösas med en vanlig laserskrivare som skriver ut på hela dekalark, eller med en speciellt kvittoskrivare. Tex Zebra gör en serie skrivare som man kan köpa här.

Skicka brev och paket via andra företag
Där har vi tex UPS, Green,

Lägger dessa länkar här för att återvända till dem senare:
Unifaun Online
Pacsoft Online

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Ola Andersson
 • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
Mer
6 år 5 månader sedan - 5 år 11 månader sedan #898 av Ola Andersson
Svar från Ola Andersson i ämnet Egen webshop för en organisation
Betalmetoder
[UTKAST]
Oh, intressant område! I första hand kan man säga att om du vill ha egen kreditkorsinbetalning eller direkt betalning via internetbank i din webshop så behöver du en bra volym redan och även en vänligt sinnad bank.

Vill du ta betalt med kreditkort så finns det dock flera andra kreditkorstinlösare som kan hjälpa till med det.

Paypal (Rekommenderar jag inte efter alla skräckhistorier jag hört).

Payson ( deras sida för integration visar att de har färdiga moduler för: Magento, OpenCart, OSCommerce, VirtueMart 2, PrestaShop, ZenCart. + dessa: GetShopped (WP), WP E-Commerce, Shopp, Wordpress eShop, Woo Themes, CubeCart, Tomato Cart, Jigoshop, redShop, WHMCS. )

SweaWebPay (deras sida för integration visar att de har färdiga moduler för: Magento, OpenCart, OSCommerce, VirtueMart 2, WP E-Commerce, ZenCart. Om man kan programmering så kan man även få tillgång till deras API och kodexempel för att bygga en egen betalmodul).

Klarna (deras sida för integration visar att de har stöd, eller redan finns installerade, i många ehandelsplattformar. Mera detaljer på partnersidan och sidan för webshopsleverantörer . De har stöd för dessa Open Source Produkter: xt:Commerce, VirtueMart, osCommerce, OpenCard, Magento, DemandWare, Wordpress E-commerce, Übercart, Zencart och Oxid Eshop.)

Mondido . Verkar billiga, de skriver: "Genom oss betalar du endast 2,5 kr och 2,5 % per köp för bankinlösen och betalväxel, ingen startavgift eller månadskostnad." Dokumentation . De har stöd för dessa Open Source produkter: Magento, PrestaShop och WooCommerce. Deras plugins finns på Github .

Kreditkortsinlösare (tror jag)
payex.se/foretag/produkter/paket/ecommerce-bas
www.nets.eu/se-sv/produkter-och-losninga...l/Pages/default.aspx

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Ola Andersson
 • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
Mer
6 år 5 månader sedan - 6 år 5 månader sedan #899 av Ola Andersson
Svar från Ola Andersson i ämnet Egen webshop för en organisation
Produktbeskrivningar och fotografering av produkter med och utan modeller
[UTKAST]
Ljustält, kameror, lampor. Var skrev jag om det? Gamla PP-forumet? Fotosidan? Egna bloggen på mammals? 99mac? Jepp, 99mac var det:

Ljustält för produktfotografering
Det finns ett gäng DIY/(GDS)-knep och hack för att bygga egna ljustält för produktfotografering och ljusfotografering. Den där typen man har i kataloger där man har en kritvit bakgrund med eller utan skugga. Min egen metod är att använda en hel, 1,2 meter lång, lysrörsarmatur med dubbla lysrör i. Den lägger jag på ett bord. På samma bord så finns ett litet köksskåp utan dörr från IKEA som har den fördelen att det är vitlackerat på insidan. Ett par papper för att skapa en böj över bakre kanten och vips så får man ett bra ljustält.

Jag har skrivit om detta tidigare på tex 99.se:

En länk från en tråd till IKEA Hackers, den visar hur man köper grejer på IKEA, tex tvättkorgar, någon sorts lektält för barn, och gör om dessa till alldeles utmärkta ljustält för en mycket billig penning.
Snap away with these DIY light tents - IKEA Hacker. Inlägget innehåller länkar till andra ställen på internet med ännu mera billiga ljustält.

Detta trick där man tar en flyttkartong, skär ut sidorna, limmar vitt papper överallt och belyser utifrån genom pappret är också riktigt bra: How To: DIY $10 Macro Photo Studio

En kille jag kände på ett forum förut, 99.se, har fotograferat sin setup i detta inlägg: Lite nya bilder...

Här är ett inlägg från 99Mac.se: Billigt fototält? # 5


Tja, har du pengar så är det bara att handla.

Själv är man miniprenör och då lär man sig att göra samma sak på andra sätt - ett litet IKEA-skåp vars dörr är borttagen och ligger ner bildar min ljuslåda. Minns inte vad det kostade när jag köpte det för länge sedan. Det har bxhxd 40x70x28 (cm). Skåpet är vitlackerat på insidan.

Två kläm-lampor kostade 225:-/styck. Glödlamporna till dessa från OSRAM har "naturligt ljus", dvs nära 5000K ljustemp, vilket betyder att det är nära vitt och att alla färger är representerade i ljuset, dessa kostar ca 25:-/styck för 60W och finns på tex John Wall och Åhlens mfl ställen har jag sett.

Diffusionsfiltret är gjort av en bit utskuren kartong som bildar en ram för att få lite stadga och sedan har jag tejpat en pappersnäsduk Kleenex på ramen av kartong och stoppat allt i en A4-plastficka. Detta tejpas framför lamporna i "taket" och ger diffunderat ljus av ganska bra kvalitet och plastfickan gör att det är lätt att tejpa och flytta diff-filtret.

Lite trixande med inställningar (vitbalans tex) senare så har man hyggliga bilder som kräver lite retuch efteråt. (Hittade dessa tips i en artikel på nätet någonstans.)

Ok, googlade lite:

How to Make A Inexpensive Light Tent
digital-photography-school.com/blog/how-...xpensive-light-tent/

Light Box / Light Tent Gallery
www.pbase.com/wlhuber/light_box_light_tent

Building a Lightbox part 1, 2, 3
andypiper.wordpress.com/2007/01/03/build...a-light-tent-part-1/
andypiper.wordpress.com/2007/01/06/build...ent-part-2-assembly/
andypiper.wordpress.com/2007/01/07/build...tent-part-3-results/

Photo Studio using 3 pieces of paper
www.artifactor.org/blog/_archives/2005/3/8/409375.html

Cheap 1$ light tent / light box
www.makezine.com/blog/archive/2006/09/ch...CMP=OTC-0D6B48984890

How To: DIY $10 Macro Photo Studio
strobist.blogspot.com/2006/07/how-to-diy...ro-photo-studio.html

Jag menar alltså att du kan spara lite pengar här på tältet och lägga dem på tex shyssta lampor istället. Lycka till!

(Ps. Jo jag är medveten om att det stora tältet är 2x2x2 m, men en del av guiderna ni ser här ovan kan anpassas till stora storlekar de också.)


Ett till inlägg från samma tråd:


Ett par länkar till (hittade den som rekommenderade Kleenex-dukar till sist)

Digital Photography How-To: Building a Light Tent
www.creativepro.com/story/feature/19002.html

Här är ett företag som tillverkar sådana dära ljustält (dock små dem med), ljusboxar mm:
www.ezcube.com/

Deras how-to-guider är bra:
www.ezcube.com/HowTo/


Ett tredje från samma tråd:


Det var just kraftigare PVC-rör jag tänkte på kompletterade med några 45 graders vinklar i hörnen för stabilitetens skull eller ett enkelt snöre för "snedstag". Ett par skruvar och lite snöre ger stabilitet. Ett kraftigt PVS-rör har nog inga problem att sträcka sig 2 m, du kan även sätta ett T-kryss efter en meter och ha ett tvåmetersrör ner till golvet, så är sträckan bara en meter istället.

För att få det mobilt - gör alla rör en meter och skarva dem. Lätt!

Sedan kanske sådana däringa vaxdukar för blå, vit, grå bakgrund eller papper på rulle, lite lakan osv så är du i mål. Eller?

Jag läste på nätet någonstans att Bingo Rimér använder en enkel träskiva med stöd som står upp och på den är flera lysrör monterade för belysning - tyckte det var fiffigt.


Mera länkar och tips:
Svenska siten photoexplained skriver tips och trick om foto, i kategorin reklamprodukt finns många funderingar, experiment, erfarenheter och tips:
Det där tricket med hängaren jag skrev ett blogginlägg om på mammals site?

Ett tips om kolsyrat vatten (finns även på Photoexplained ovan) for matfotografering är rätt kul.
Företag och personer som kan göra professionella foton
Här är ett företag som erbjuder produktfotografering jag känner till: GingerKid .

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.