[Metod] The Anti Problem, eller Vänd på kuttingen! (ur boken Gamestorming)

  • Ola Andersson
  • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
Mer
8 år 5 månader sedan - 6 år 4 veckor sedan #177 av Ola Andersson
Du kan läsa mera om boken "Gamestorming" i forumtråden för den.

The Anti Problem, eller Vänd på kuttingen!:

Metoden har en artikel på siten gogamestorm.com "The Anti-Problem" och finns med på sid 80 i boken.

Denna är också kul. Säg att vi har ett problem men kommer inte på några bra lösningar. Då kan man försöka vända på problemet och lösa det helt och rakt motsatta problemet istället. Det kan få loss kreativiteten. Metoden är bäst då man kör fast och inte kommer på några bra ideer.

Samma med uttrycket "Vänd på kuttingen", det är ursprungligen en nautisk term som har glidit över i att bli en otroligt bra problemlösningsmetod. Man tänker tvärtom, vänder på problemet, vrider och vänder på det och tittar på det från ett annat håll. Otroligt bra och kreativt.

Vänd på kuttingen är även titeln på en statlig utredning och det finns en artikel om en utställning på ett museeum som förklarar termen också: " Varför vänder man på kuttingen? "

Exempel 1

Just nu har vi mera killar en tjejer i organisationen. Om vi antar att det är problemet så är antiproblemet, att vi har fan bara tjejer i organisationen! Vad gör vi?

Det kan leda till att man diskuterar hur man kan skrämma bort dem. Kanske mera stadgar och formalia, rutiner och regler. Mera tekniksnack om programmering, terminalen och drivrutiner. Mindre dekorationer i lokaler, bort med gardiner, krukväxter och se till att det alltid är skitigt, ostädad med överfulla papperskorger och slut på toapapper. Mera abstrakta resonemang, mera fackuttryck i våra förslag. Mindre av praktiskt användbara saker och långt mer teoretiska saker som handlar om saker och inte människor. (Nu vädrar jag lite av mina fördomar här...)

Exempel 2
Just nu har vi för få aktivister i organisationen. Om vi antar att det är problemet så är antiproblemet att vi har för många aktivister, så vi vet inte vad de skall göra, så hur få vi bort dem?

Det kan leda till diskussioner om: Kan vi hitta på arbetsuppgifter som är meningslösa och tråkiga så man får inte ut något av dem? Kan vi odla fram en negativ organisationskultur där nya ideer kritiseras och slås ned på? Kanske vi kan ha mindre humor och motarbeta det på något vis?

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.