[Metod] Premortem (ur boken Gamestorming)

  • Ola Andersson
  • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
Mer
8 år 6 månader sedan - 6 år 4 veckor sedan #31 av Ola Andersson
[Metod] Premortem (ur boken Gamestorming) skapades av Ola Andersson
Du kan läsa mera om boken "Gamestorming" i forumtråden för den.

PreMortem:

Metoden har en artikel på siten gogamestorm.com "Pre-Mortem" och finns med på sid 117 i boken Gamestorming.

Det är att i början av ett projekt låtsas att projektet är över och det gick helt åt skogen och nu skall vi göra en Postmortem och ta reda på varför. Men man gör denna övning i början av projektet, därför heter den PreMortem. Det låter negatvit med är rätt kul och kreativt att göra, man får fundera över alla tuvor som kan stjälpa lasset. Genom att fantisera om dem före de gör det.

Det gav mig iden till en utmärk övning att göra för Piratpartiet:
Säg att det är december 2014, valet har just varit och det gick helt åt skogen. Piratpartiet kom inte in i EU-parlamentet, Riksdagen eller några landsting eller kommuner. Varför?

Det är en intressant fråga eller hur?

Flera exempel
Frågan går förstås att anpassa till lokala förhållanden, varför kom PP inte in i Stockholms kommun och Parleyt tar plats i Stockholm eller till vad det nu är för projekt man vill göra (delta i Pride, GameX, arrangera en demonstration osv).

Hur man skall bete sig på ett bokbord diskuterade vi i Skypekanalen för Stockholm som ett exempel på hur man kan köra övningen PreMortem:

Ola Andersson: Din ide om hur man skall bete sig på ett bokbord kan vara kul att göra den med, kanske i form av en PreMortem. Jo, vi har just haft ett bokbord på kringelfestivaln och vi värvade inte en enda medlem, vi råkade sätta eld på böckerna och även våra granntält. Men det var inte det vi blev utkastade för, det var folktillströmmningen som orsakades av lapparna om gratis tequila som delades ut.

Ola Andersson: Sedan hade vi inga lappar, inget godis, inget material att dela ut. Att stjäla moderaternas flygblad och skriva Sharing is Caring på dem och kryssa över M och skriva PP istället, var inte heller en bra ide.

Ola Andersson: Det finns ju ett element av allvar under de bästa skämten. Man får tex inte knycka material eller sabotera för andra politiska partier. Men om man bara förnumstigt konstaterar det så blir det så mördande tråkigt.

Ola Andersson: Vilket i och för sig är ett bra sätt att jaga bort tjejer... :)

Ola Andersson: Sedan har nog aldrig problemet varit att man är för skojfriska och kreativa i PP.

Ola Andersson: Så ja, man kan hitta på knasgrejer i en PreMortem också. Bara för att det är kul, för det finns ett allvarligt element i det.

Ola Andersson: Strippskämtet ovan handlar egentligen om klädsel. Tequilagrejen handlar om alkohol före och under.

Ola Andersson: En till. Våra flygblad vi gjorde med kritor funkade inte så bra de heller.... Det var svårt att läsa... :)

Ola Andersson: Det handlar om professionell layout och sådant.

Ola Andersson: Övning ger färdighet. Påt igen bara. Men om man har attityden: -"Nu skämtade du och är oseriös och det är fel för vår organisation", då blir det inte bra.

Ola Andersson: Men å andra sidan så slipper vi en massa jobbiga aktivister så knackar på dörren och vill vara med...

Ola Andersson: En till: När Ola var där försökte han bara prata med snygga tjejer och skrev sitt telefonnummer på alla flygbladen. Det funkade inte riktigt.

Ola Andersson: Så vi delade ut dem till alla män som höll hand istället.

Ola Andersson: Det är ännu ett skämt som har en allvarlig ide. Prata med alla och koncentera dig om du inte hinner med alla på vissa personer. Stå inte i 35 min och diskutera med en övertygad Sverigedemokrat, då andra väntar på att få prata med dig. Typ så eller hur?

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

  • Ola Andersson
  • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
Mer
6 år 3 månader sedan #1024 av Ola Andersson
Svar från Ola Andersson i ämnet [Metod] Premortem (ur boken Gamestorming)
Denna metod skall användas med viss försiktighet, i en grupp med lättstötta personer som tar sig själva på för stort allvar och älskar att peka finger så funkar det inte. :)

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.