[Metod] SWOT - Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats

  • Ola Andersson
  • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
Mer
8 år 5 månader sedan - 5 år 8 månader sedan #55 av Ola Andersson
SWOT är ett verktyg som man använder när man gör affärsplaner och utvärderar affärsideer. Man diskuterar:

Strengths/Styrkor – Vilka styrkor iden har, på vilka sätt den kan lyckas på, vad som är unikt (unique selling point), att de finns en efterfrågan på en lösning på just det problemet, den är ett bättre sätt att göra något många redan gör, och den sparar pengar åt kunder och är billig att genomföra för företaget.

Weaknesses/Svagheter – Vilka svagheter iden har alltså på vilka sätt den kan eller behöver förbättras. Den kanske är svårförståelig och komplicerad, den finns andra enklare metoder att lösa samma problem,

Opportunities/Möjligheter – Vilka möjligheter som iden har eller öppnas om man gör den.

Threats/Hot – Vilka saker är ett hot mot detta nya företag baserat på denna affärside. Kanske nyckelpersoner slutar eller är med om olyckor, kanske konkurrenter gör något liknande, kanske pengarna tar slut före man når en marknad, kanske man får kvalitetsproblem med tillverkningen, kanske teknisk utveckling går förbi denna affärside och erbjuder en enklare lösning.

Metoden har en artikel på siten gogamestorm.com "The Anti-Problem" och finns med på sid 212 i boken Gamestorming. Se forumtråden för boken här " [Bok] Gamestorming av Sunni Brown ".

Denna analys kan man göra på politiska förslag tex i breddningsbloggen eller på motioner till medlemsmötet.

Exempel: Dags att införa enhetlig moms

S - Ett enklare momssystem är bra för Sverige, för företagen och för medborgare.
W – Detta förslag skulle innebära en HÖJNING av moms på mat, böcker, kultur, ett förslag som många väljare verkligen verkligen inte gillar.
O – Att ha mera förslag på området skatter är bra, kanske man kan anpassa förslaget och komplettera det med något. Kanske det kan vara att sänka momsen generellt.
T – Om Anders Borg lägger ett liknande förslag för Moderaterna, så finns det ingen anledning att rösta på oss pga av detta förslag.


Referenser
sv.wikipedia.org/wiki/SWOT-analys (svenska)
en.wikipedia.org/wiki/SWOT_analysis (engelska)
www.mindtools.com/pages/article/newTMC_05.htm
www.quickmba.com/strategy/swot/
www.businessballs.com/swotanalysisfreetemplate.htm
(Se även nästa inlägg)

Videolänk (det finns flera)

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

  • Ola Andersson
  • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
Mer
5 år 8 månader sedan - 5 år 8 månader sedan #1194 av Ola Andersson
Ny referens!

Jag fick ett brev av Jackson Hille som tillsammans med en kollega, Justin Gomer, som är en föreläsare vid University Of California Berkeley (UC Berkeley). De har skrivit en egen variant av denna guide som är mycket genomarbetad, full med bra exempel.

Dessutom har föreslagit som en variant att vända på processen och analysera de fyra sakerna i omvänd ordning. Det ibland funka bättre. Mentalt kan att sluta på styrkor istället för att sluta på hot, vara ett bättre avstamp. SWOT blir alltså TOWS. Coolt.

Deras guide är mycket genomarbetad och har riktigt bra exempel.Här är guiden:

An Essential Guide to SWOT Analysis – Formswift.com

Som Jackson Hille säger: "In my opinion, our guide is more thorough, up to date, and user friendly than any other existing SWOT Analysis guide. In the guide, there are templates for readers to immediately put our analysis and their ideas into action, and there are also SWOT Analysis examples for every sector of the economy, including one of Uber and DreamWorks."

Tack!
Bilagor:

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.