[Kampanj] Hjälpa bibliotek med att skapa virtuella bibliotek (med QR-koder) eller varför inte utomhus

 • Ola Andersson
 • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
Mer
7 år 4 veckor sedan - 9 månader 2 dagar sedan #257 av Ola Andersson
Exempel från olika håll i världen:

Österrike - KlagenfurtI Österrike har man satt ut QR-koder på byggnader och andra intressanta platser och på så sätt skapat ett virtuellt bibliotek. De böcker som QR-koderna leder till är nämligen relaterade till de byggnader och platser de sitter på. Vanligen leder länken till Projekt Gutenberg , ett projekt där man knappar in gamla böcker vars copyright har gått ut. För Sverige heter motsvarigheten Projekt Runeberg ).

Tipstack: Springwise.com: In Austria, virtual library contained in public QR code stickers (Länken går till roliga siten SpringWise full med nya affärsideer från hela världen.)

Även här:
How to Turn a City into a Library

Rumänien - Bukarest

Där har man i tunnelbanan i Bukarest klistrat upp gigantiska bilder av ett bibliotek. Tittar man närmare så ser man både bokrygar och framsidor på hyllorna och då mönstret upprepar sig hittar man raskt att det finns ett mindre antal olika böcker. På framsidor och ryggar finns QR-koder. Man scannar av QR-koden och kommer till en site där man kan ladda hem en ebok eller ljudfil av en bok. Det hela är sponsrat av ett företag, men iden är otroligt bra.

Stunning idea: digital library in Bucharest subway station

Även här:
Victoriei station QR Code® Library

Stora fina bilder på det hela här:
Prima bibliotecă digitală din România

Ideer på kampanjer baserat på detta

Man skulle kanske kunna tänka sig att hjälpa bibliotek med att göra detta och visa hur man gör? Någon form av kurs, kampanjsida eller liknande?

Kanske en frivilliginsats där man hjälper ett bibliotek att sätta upp en sådan här hylla. I det fallet kanske man skall fixa plastlådor eller liknande att ha QR-koderna på.

Jag kan även tänka mig att man skapar ett antal sådana färdiga set med kanske ett 50-tal böcker eller så och plastlådor och frågar biblioteken om man kan donera det hela till dem?

Plastlådorna skulle kunna vara tex DVD-omslag, de är lätta att få tag i och kostar inte så mycket. Det finns billigare om man googlar lite, men tex Clas Ohlson , WeSellCD.dk , Dustin har och man kan även kolla Pricerunner .

En till ide: Varför inte kombinera ovanstående med denna ide om att skapa små söta lådor utomhus som offentliga bibliotek? Då har man något sött att ha DVD-omslagen med QR-koderna på. Om man laminerar papperslapparna, så blir de mera tåliga mot fukt.Foto: Amy Siedenwurm, " Little Free Library #2646 is open for business "

Ovanstående ide beskrivs i denna tråd: [Kampanj] Bygga och placera ut ett antal små gratis bibliotek (glasskåp på en pinne) över Sverige
Bilagor:

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Ola Andersson
 • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
Mer
7 år 4 veckor sedan - 4 år 8 månader sedan #258 av Ola Andersson
Skippa biblioteken - QR-koder överallt!
Eller skippa biblioteken och sätt upp QR-koder lite varstans, tex ute på gator och torg.Om man gör ett antal stora dekaler och sätter dem på marken så kan man tex förklara FRA-lagen som sista spiken i kistan på vår demokrati. Eller här dog vår demokrati med FRA-lagens införande. Det finns säkert bättre ideer.

Mera ideer finns här:

Ett antal exempel på hur man använder QR-koder i konst: QR Code Art

Ett antal exempel på hur man använder QR-koder i undervisning (med mera): QR codes in the 21 century

Kolla även i denna tråd om tips gällande QR-koder på tex affischer.. Rekrytera nya medlemar med QR-koder.

Eller i denna tråd om stora displayer utomhus: [Kampanj] Bygga display i form av Milstolpar i Kungsträdgården angående FRA-lagen
Bilagor:

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Ola Andersson
 • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
Mer
4 år 8 månader sedan - 4 år 8 månader sedan #1158 av Ola Andersson
Nu har man även gjort något liknande i Kina. I tunnelbanan i Bejing, så finns QR-koder på affischer som leder till böcker att ladda hem till nallen och läsa. Istället för att spela Angry Birds. Coolt!

This Beijing Subway Now Has A Library Of Free E-Books For Passengers – FastCoExist.com

Pressmeddelande från National Library of China: The NLC and Beijing MTR Corporation Limited launch the first Beijing subway library

Bilagor:

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.