Affischering (stora tråden om)

 • Ola Andersson
 • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
Mer
7 år 3 veckor sedan - 5 år 8 månader sedan #49 av Ola Andersson
Ola Andersson skapade ämne: Affischering (stora tråden om)


I denna tråd ges tips för affischering. Var man får affischera, var man får affischer ifrån, om man vill designa egna och trycka dem var kan man lära sig mera om det. Praktikaliteter som tejp och häftpistol mm.

Generella guider för affischering - laglig, olaglig osv

Här finns tex en Clandrella codex för affischering .

I Piratpartiets lite avsomnade Wiki finns denna artikel om affishering med en del generella råd om var man får affischera. (Se även nästa inlägg som hänvisar till samma tråd)

Denna rätt pratiga och lite svårgenomträngliga guide till affischering, skriven av Mattias Bjärnemalm och riktad till andra Piratpartister. Men allmänt hållen så den gäller alla och är därför värd att nämna. Första kommentaren med en anektdot är rätt bra. Gästblogg: Mattias Bjärnemalm (om affischering)

Denna rapport (PDF) framtagen Göteborgs Stad handlar om att motarbeta olaglig affischering, och marknadsföra laglig sådan. Den går igenom lagligheterna mycket bra och tipsar om var man kan affischera. Var ska man sätta dem - Affischering i en ren och vacker stad med ett blomstrande kulturliv . Utgiven av Göteborgs Stad.


Specifika parti- och organisationsbundna guider för affischering
De organisationer som har en tråd om detta finns förtecknade nedan.

Piratpartiets resurser angående affischering

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Ola Andersson
 • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
Mer
7 år 1 vecka sedan - 5 år 8 månader sedan #119 av Ola Andersson
Ola Andersson Svarade på ämne: Affischering (stora tråden om)
Affischtillverkning
Denna guide för att klistra affischer ovanpå kartong så att man kan hänga dem på lyktstolpar och staket mm utan att skada dem är rätt bra.

wiki.piratpartiet.se/PiratF/affischeringFlera bilder i guiden.

Poängen med affischering är att synas, inte att förarga, så tänk på var du placerar Piratpartiets affischer. Det betyder ingen olaga affishering alltså.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Ola Andersson
 • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
Mer
5 år 8 månader sedan - 5 år 6 månader sedan #405 av Ola Andersson
Ola Andersson Svarade på ämne: Affischering (stora tråden om)


Var får man placera affischer?

I bokstavsordning:

Botkyrka
Botkyrka kommuns sida om affischering med karta.

Eskilstuna
Eskilstuna komm kommun har en sida om affischering med en karta.

Gävle
Denna PDF heter " Förteckning över offentliga affischplatser i Gävle ".

Göteborg
Göteborg har en bra sida om affischering, med karta om PDF och vilka regler de har.

Luleå
Luleå kommun har denna PDF karta över sina tavlor upplåtna för affischering.

Malmö
Malmö kommun har en sida med information om kommunens anslagstavlor och var de finns med kartor.

Norrköping
Enda sidan som hittades är denna, om det digitala tekniska arkivet i Norrköping kommun . Därifrån får man leta vidare, eller kontakta dem och fråga.

Sala kommun
De har skapat en Google Maps, som verkar kräva inloggning i Google och därmed google-konto. Google Maps anslagstavlor i Sala kommun . I denna kommun funkar det även så att man fyller i detta forumulär där man beställer affischering på Sala kommunen nio anslagstavlor . Sedan lämnar man / skickar man affischerna och så åker det runt en gubbe och sätter upp och tar ner dem. Kul ide. :)

Stockholm
I Stockholms så har kommunen försökt få ner mängden olaga affischering genom att ställa ut anslagstavlor för föreningar och även stora runda annonspelare vars ena sida är kommersiell och andra sida är gratis.

Det hela beskrivs på denna sida: Affischering

Det finns även en karta man kan ladda hem där alla adresserna till dessa står på sidan ovan.

De har även startats ett experiment med att göra elboxar tillåtna att affischera på. Metro har skrivit om detta , de elskåpen är märkta med Fortum och även en plastram som anger att de är lagliga affischera på. Fortum har skrivit om detta.

Täby
Täby kommun har en förteckning över sina kommunala anslagstavlor här. (22 st).

Umeå
Umeå kommun har en sida med kartor för affischeringstavlor i Umeå kommun . De har även denna sida med information om reglerna för tavlorna " Tavlor för gratis affischering ".

Uppsala
Uppsala kommun har en lista på kommunala anslagstavlor som PDF . Ingen karta.

Denna karta, framtagen av David Midhage, skall ses som en komplettering av kommunens information. Det är en google maps, som gömmer sig bakom google konto inloggning. Google Maps - Platser för affischering i Uppsala.

Bilagor:

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Mer
5 år 8 månader sedan #414 av SkabbMask
SkabbMask Svarade på ämne: Affischering (stora tråden om)
Jag tycker det här med affischering är riktigt svårt.
Här i staden finns en del affischer (från Ung vänster mest) uppklistrade på elskåp, men nu ser jag här att det inte är tillåtet och PP inte vill ha skit för sådant, det är förståeligt men lite tvetydigt av vad jag hört innan.
Är det lagligt att sätta upp affischer på kartong på lyktstolpar?
Jag har häftpistolat fast affischer på anslagstavlor som finns runtom i staden men de får bara hänga 1 dag som högst då det är kommunen som äger tavlorna och det står att det bara är ideella lokala föreningar som får affischera (nu tycker jag att UP Karlshamn i sådana fall borde räknas som det, men vi existerar ju inte officiellt än och affischeringen är ju i PP's namn).
Jag har tänkt klistra upp på elskåp för det verkar vara enda alternativet där dom får hänga uppe vad jag ser på dom existerande från Ung Vänster, men är lite kluven i frågan.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Ola Andersson
 • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
Mer
5 år 8 månader sedan - 5 år 8 månader sedan #432 av Ola Andersson
Ola Andersson Svarade på ämne: Affischering (stora tråden om)
SkabbMask: Jag gör ett försök att svara på dina frågor. I stort sett all affischering utom på specifikt avsedda platser ÄR olaglig. När stadens gator och torg översållas av affischer i samband med val så är det just olaglig affischering man ser.

Nu har olika kommuner och energibolag funderat på saken, en del kommuner avsätter anslagstavlor för affischering och städar dem. En del elföretag avsätter vissa elskåp för affischering. Allt utanför är olagligt men man väljer att se mellan fingrarna. Vägverket anser dock att affischer på deras "grejer" är trafikfaror och städar dem oftare och kan skicka en faktura för det. Så nej, även en "lätt att demontera"-affisch på en lyktstolpe är inte tillåten. Egentligen.

Brukar man göra så i alla fall? Rätt ofta som du ser. Om du gör det lite snällare än Ung Vänster så blir det nog bra. Kan man få skit för det? Absolut.

Du har även rätt i att affischer inte får sitta kvar speciellt länge. Det är få tavlor/platser och konkurrensen om dem är stor. Det finns människor "karteller" som åker runt ofta i vissa städer och river ner alla affischer som de inte satt upp själva har jag hört.

Så affichering i sig kräver att man gör det om och om igen och ofta, det är så mediet fungerar. Det är att gödsla som gäller.

Du kan helt enkelt prova ett antal gånger – om du får skit för det, så vet du det. Det är även olika i olika städer (och kvarter).

Man kan även tala med kommunen. Någon är ansvarig för den där affischen och de kan ju ha förslag på var man skall affischera istället, eller kanske de går att övertygas om att ett nytt politiskt parti ÄR en ideell förening? Eller så respekterar man det om kommunens tavlor som är till för kultur och föreningslivet. De har de jobbigt de med. :)

Det finns andra metoder att väcka uppmärksamhet och öka synligheten än affischer, genom att tex använda sig av konst. Det är en annan approach, svårare men jag tror den ger högre payoff och har inte samma "air" av nedskräpning i det offentliga rummet. Det finns en tråd om det här: Kombinera konst och politik . Säg att man klär ut sig till FRA-gubben och står i ett gathörn och låtsas spela in saker. Kan det väcka uppmärksamhet och spridas i sociala medier tex? Det finns lite tips om saker man kan göra på skolbesök också, en del av dessa går att göra i det offentliga rummet på gator och torg med. Tex kan man sätta upp lappar och skyltar utmed en promenadväg utformade att se ut som en "tipsrunda", där frågorna handlar om övervakning.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.