Demonstrationer (stora tråden om)

  • Ola Andersson
  • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
Mer
5 år 4 månader sedan - 5 år 4 månader sedan #784 av Ola Andersson
Demonstrationer (stora tråden om) skapades av Ola Andersson
Demonstrationer är en av de mest klassiska metoderna för människor att delta i den politiska processen och grundläggande i en demokrati. Det finns massor med erfarenheter och kunskap och praktiskt "know-how" att luta sig tillbaka på vad gäller att arrangera demonstrationer, så därför tänkte jag ämnet får en egen tråd med allt de praktiska men allt det roliga med. Saker som marknadsföringen av en demonstration, hur man fixar ljud, tips för att filma en demonstration, söka polistillstånd, hur man kan tillverka kostymer och banderoller. Men även kreativa saker som tex hur man genom att bygga saker, klä ut sig eller uppträda så kan man öka genomslaget i sociala media och traditionella media för sin demonstration. För att det är mycket kreativare och roligare än att skandera slagord och vifta med flaggor.

Demonstration mot ACTA-avtalet som bra exempel
Dock vill jag börja att berätta om en utmärkt arrangerad demonstration som började på facebook som jag tycker visar det viktigaste att i arrangera en demonstration. Sociala nätverk, vettig orsak och en kick-ass video. Det var 2012, februari, svinkallt och på Sergels Torg hade det trots kylan samlats runt 5000 människor för att protestera mot ACTA-avtalet. Hur gick det till då?

Jo, för det första så var medvetandet om ACTA-avtalet rätt litet, men ett par grabbar (Adam Almén och Marcus Undin), mig veterligen utan tidigare partimedlemskap eller engagemang, ville göra något åt saken. Det som var lyckat var hur de skapade ett event på Facebook med konkret praktisk information om varför man behöver protestera mot detta. Det andra de gjorde var att skapa en promovideo för demonstrationen. De tre sakerna i kombination gjorde att antalet anmälda till demonstrationen växte och växte till att bli flera tusen på plats (11.700 anmälda! 64.500 inbjudna!). Ok, Piratpartiet hjältpte till med en del av det praktiska, söka tillstånd för demonstrationen, skaffa PA-system, och fixa lite talare och sprida lite information om demonstrationen.

Det var jättekallt den dagen, men trots det stod man och skanderade och protesterande mot ett urbota korkat avtal, som kallades för frihandelsavtal men som var allt annat än just det. ACTA-avtalet stoppades sedan lyckligtvis, men det poppar upp liknande avtal hela tiden med samma texter som detta avtal. Så vad gjorde då att de här personerna lyckades med sin demonstration?

Facebookeventet
FEB 04 Vakna Sverige! Stå upp för er frihet! NEJ till ACTA/SOPA/PIPA!

Den informerande texten om detta event är RIKTIGT bra. Så bra att det får ett eget inlägg nedan för närmare studium för att även de utan Facebook skall kunna läsa det.

Videon
Protest/Demonstration emot ACTA 4Februari @ Sergels Torg Stockholm


Att göra en promovideo tror jag är en av de största anledningarna till att denna demonstration fick så många anmälda. Video är lite cool och dessutom har den det makalösa ljudspåret från Charlie Chaplins fantastiska tal ur " Diktatorn ". Videon har idag 52.969 visningar. Otroligt.

Så mina tips är:
* Skapa ett bra facebookevent med en motiverande text. Se nedan, den är motiverande, informerande och gör även en annan sak, den underlättar för den som vill delta genom att peka på närmare demonstrationer. Riktigt bra faktiskt. Den har ett eget inlägg nedan som ett bra exempel. Man kan förbättra den genom att länka till ännu mera saker som underlättar, tex hur man bygger grejer för demonstrationen.
* Ha bra talare, från flera partier som säger intressanta saker. Om det går. :)
* Gör en video! <--- detta är superviktigt Kolla hur de gjorde sin video ovan inför demonstrationen. Enkelt och coolt och snyggt. Precis rätt ton för demonstrationens innehåll och målgruppen de vill nå.
* Sprid informationen om demonstrationen, överallt, hela tiden.


Min video av demonstrationen (efteråt)
För den som vill lyssna på vad som sades och uppleva lite av demonstrationen så gjorde jag en video av denna demonstration och alla talen. Ett av mina första försök att göra videos. Hade inte tillräckligt med filmmaterial eftersom jag filmade själv som täckte det 29 minuter långa ljudspåret, så fick göra en nödlösning med att fipplade med stillbilder och göra slowmotion av en massa klipp. Men ljudet är helt ok, direkt från mixerbordet faktiskt.

ACTA-demonstration 2012-02-04, Sergels torg, Stockholm

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

  • Ola Andersson
  • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
Mer
5 år 4 månader sedan - 5 år 4 månader sedan #785 av Ola Andersson
Svar från Ola Andersson i ämnet Demonstrationer (stora tråden om)
Här är texten från demonstrationen FEB 04 Vakna Sverige! Stå upp för er frihet! NEJ till ACTA/SOPA/PIPA!

Den får ett eget inlägg för jag tycker den är ett bra exempel på hur man skall formulera en demonstrationstext.


ACTA Avtalet i PDF Format:
register.consilium.europa.eu/pdf/sv/11/st12/st12196.sv11.pdf
___________________________________

Det är inte ofta som många av oss är särkilt politiska eller aktivistiska av oss, men när lagförslag som SOPA, PIPA, ACTA och NDAA (Se länkar längre ner!) klubbas igenom så är det dags att reagera på vad som håller på att hända i vårt samhälle.

Stora företag vill reglera internet, lagar, m.m. för att vi ska förbli en fördummad befolkning som endast konsumerar och inte ifrågasätter.

Det började med FRA och IPRED, som många var skeptiska emot, eftersom dessa skulle kunna missbrukas av de som tog del av informationen.
Det talas om ett sluttande plan, där våra rättigheter blir beslagtagna en efter en, i en långsam takt, för att vi inte ska notera förändringarna som görs. Men en dag så har vi nått botten, och då är vi fast i skiten.

Vi måste uppmärksamma folk om dessa lagförslag eftersom de diskuteras bakom stängda dörrar, av personer som representerar företag. Dvs. INTE de politiker vi röstat fram!

Vårt samhälle är inte så farligt som media målat upp det, vi är alla medmänniskor som vill allas bästa.

Det spelar ingen roll vad du håller på för parti, eller vad du tror på - nu kallar vi ER! Ni som tror på ett fritt samhälle där alla förtjänar anonymitet på allmänna platser, på internet och i era hem! Samlas på plattan i Stockholm för en fredlig protest för den frihet som vi har kvar! Kom även ihåg att inte sabotera/skräpa ner eftersom detta inte hjälper någon i vårt samhälle. Det är töntigt att skräpa ner!
____________________________

Skriv på följande protest-lista:
www.avaaz.org/en/eu_save_the_internet/?vl

Glöm inte att skicka mail till alla svenska parlamentariker:

www.reddit.com/r/sweden/comments/oxybc/a...er_på_att_gå_igenom/

Om du har Twitter (om inte, skaffa!) så kopiera och Tweeta följande text:
"Demonstration emot #ACTA, #FEB4 på #SergelsTorg, 12:00! #StopACTA, #VaknaSverige! www.facebook.com/events/332489143440319/ RT:a!!!"

Försök få dessa hastags till Trends, i Sverige! Tack!

____________________________

Okej, lite serious talk. Alla som snackar om kravaller och skit borde läsa igenom informationen igen! Det här är en fredlig protest, som SKA FÅNGA MEDIAS OCH ANDRA SVENSKARS UPPMÄRKSAMHET! Det är långt kvar tills ACTA ska röstas om, vi kommer hinna göra massvis av olika demonstrationer innan dess - och om inte det fungerar så får vi helt enkelt göra vårat bästa för att göra vår röst hörd på annat vis!

Fråga dig själv, vilket är bästa alternativet?

1. Att ha en lugn och sansad demonstration, där alla kan ha masker iom. lugna omständigheter. Vi får uppmärksamhet i media, och förmodligen öppnas fler svenska ögon för detta ämne. Ett ärligt och demokratiskt alternativ.

2. Att några börjar förstöra och blockera gator m.m, vi får uppmärksamhet - MEN KLASSAS SOM DÅRAR! Då kommer ingen tro att detta kan vara en god sak vi gör. Plus att folk kan bli skadade - det är det mest hemska som kan hända.

För er som vill göra uppror, ta med en kamera och dokumentera ev. orättvisor istället! Vlogga, debattera whatever! Men snälla, inget upplopp eftersom vi alla blir bortkörda på en sekund då - vilket vi inte vill. Media måste hinna till oss och se vilket stort antal vi är!

Ni som vill göra upplopp gör det på annan plats, vi kallar till en fredlig protest då åsikt och idé värderas mycket högre än våld.

Tack!

______________________________

För långt ifrån Stockholm? Här är andra orter där det protesteras, samt en länk till en Car-pooling-sida, där ni kan hitta likasinnade att lifta med! :)

Car-pooling:
www.facebook.com/pages/Car-Pool-till-ACT...7815455008590?v=wall

Malmö:
www.facebook.com/events/363889936958608/

Helsingborg:
www.facebook.com/events/239284842817072/

Göteborg:
4/2 - www.facebook.com/events/333701656663138/
25/2 - www.facebook.com/events/243895365687129/

Umeå:
www.facebook.com/events/225106890910611/

Kalmar:
www.facebook.com/events/335884969766662/

Sundsvall:
www.facebook.com/events/182586151841064/

Värmland:
www.facebook.com/events/297023007013826/

Borlänge:
www.facebook.com/events/287094008012416/

Kiruna:
www.facebook.com/events/336132963093237/?context=create

Norrköping:
www.facebook.com/events/304399872940877/?context=create

Jönköping:
www.facebook.com/events/160788864034326/
______________________________

PROMO-VIDEO:


ACTA:


sv.wikipedia.org/wiki/Anti-Counterfeiting_Trade_Agreement

Avtalet;
• Göra det staffbart att använda VPN och andra anonymitetstjänster.
• Ger IP-lobbyn möjlighet att tvinga staten att genomföra propagandakampanjer å deras vägnar.
• Ger IP-lobbyn möjlighet att tvinga internetleverantörer att blockera sidor de tycker går emot deras intressen.
• Ger IP-lobbyn möjlighet att tvinga internetleverantörer att stänga av internet för användare de anklagar för brott mot upphovsrättslagen.
• Ger IP-lobbyn möjlighet att stämma internetleverantörer för brott deras kunder anklagas för.
• Ger IP-lobbyn möjlighet att beställa husrannsakan och personuppgifter av individer utan att gå genom en domstol.
• Ger tullen rätt att söka igenom ditt bagage efter piratkopierat material, tex musik på din dator, Mp3-spelare eller telefon.

Konsekvenser:
IPRED-lagen blir kvar
Vi kommer inte att kunna göra oss av med den rättsosäkra IPRED-lagen. Avtalstexten är dessutom utformad på ett sätt som kan bana väg för skärpningar av IPRED-lagen.

Tullen kan få kolla igenom all din lagringsmedia
Tullen får, om varje enskilt land inte specificerar något annat, möjlighet att leta igenom usb-pinnar, mp3-spelare och annan lagringsmedia på jakt på upphovsrättsskyddat material. Frågan om hur tullen ska veta om din usb-pinne innehåller cd-skivor du köpt eller laddat ned besvaras inte. Det gör inte heller frågan om hur den privata information som finns på olika formar av lagringsmedia ska behandlas på ett integritetssäkert sätt.

Polisen får jaga fildelare utan anmälan
Polisen kommer att få jaga fildelare på eget bevåg, även när det inte finns någon anmälan om upphovsrättsbrott. Böter och fängelse kommer att vara det straff man kan dömas till. Redan i dag finns det tre specialåklagare och en taskforce om ca 15 specialutbildade poliser som jagar fildelare. Det är rimligt att anta att det finns andra områden där polisens knappa resurser skulle vara till större nytta för samhället.

Allt kopiering kan räknas som "kommersiell" kopiering
Gränsen mellan kommersiell skala och privat bruk kommer att luckras upp. Representanter från upphovsrättsindustrin har flera gånger hävdat att även kopiering av en ynka cd är "kommersiell" kopiering. Med Actas luddiga formulering kommer all kopiering att kunna betraktas som kommersiell.

Olagligt att gå runt kopieringsskydd
Acta kommer inte bara att göra det olagligt att gå runt kopieringsskydd, utan även att tillhandahålla utrustning som gör det möjligt. Med tanke på att man kan använda en vanlig laptop för att gå runt DRM-skydd kommer denna del av Acta att öppna för en rad besvärliga tolkningsproblem.

Potentiellt mellanhandsansvar
Acta öppnar dessutom för att lägga ett mellanhandsansvar på internetleverantörerna. Det betyder i korthet att internetleverantörerna riskerar att bli nätpoliser som tvingas blockera sajter och stänga av användare utan en ordentlig rättslig prövning. Det är en uppgift som internetleverantörer varken vill eller ska ha. Det är som att göra Posten ansvarig för alla paket och brev som skickas.

Acta-kommitté
Man kommer att tillsätta en icke-vald "Acta-kommitté" med befogenhet att utveckla och göra tillägg i avtalet. Hur långt mandatet sträcker sig förtäljer inte historien och i och med det ges Acta-kommittén i princip obegränsade befogenheter att förändra Acta och regelverket kring avtalet efter eget huvud. Därmed är de demokratiska mekanismerna helt satta ur spel.

SOPA:

sv.wikipedia.org/wiki/Stop_Online_Piracy_Act

PIPA:

en.wikipedia.org/wiki/PROTECT_IP_Act

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.