Faktagranskning som metod för politisk påverkan

 • Ola Andersson
 • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
Mer
4 år 2 månader sedan - 1 år 2 dagar sedan #1236 av Ola Andersson
Detta är intressant för den som vill lära sig mera om praktisk aktivism!

Börja med att läsa denna artikel:

Inside ‘the Bloodhound’: Why Mexico’s fact-checking experiment should scare politicians everywhere – Globalpost.com

I Mexiko finns alltså som artikeln berättar en onlinetidning "Det politiska djuret" (" Animal politico " Facebook . Twitter och Youtube ) och en grupp av faktakollare som kallar sig "Blodhundarna" har en stående kolumn däri. Vad de gör är att de kollar hur mycket av vad Mexikanska politiker säger i offentliga debatter som är ljug, vilseledande, obevisbart eller en gång var fjärde torsdag... faktiskt är sant.

De är inspirerade av Politifact från USA som gör samma sak. Politifact - Factchecking US politics

Det intressanta
Blodhundarna gör några rätt intressanta saker som är enkla att härma även i Sverige för den som vill påverka.

1. För det första har de lockat till sig några experter och det verkar i det här fallet vara personer med ett överdrivet intresse för ett visst samhällsområde, tex sjukvård, brottslighet, utrikespolitik osv.

2. För det andra har de kolumnen att skriva i, de driver sitt eget nyhetsmedia alltså, något jag anser vara självklart att alla organisationer som vill påverka måste ha: Egna nyhetsmedia.

3. För de tredje publicerar de även sina granskningars resultat i sjukt delningsbar grafisk form, dvs i form av bilder med text och ikoner på. (se exempel i artikeln men även nedan). På så vis kommer man förbi twitters gräns på 140 tecken i ett meddelande.

Här är ett exempel på bild+ twittermeddelande .

Enganoso betyder enligt google translate Missledande.

I den finns politikern, vad han/hon sagt och så en ikon för hur pass sant det är, från "ljuger som en häst travar" till "sant" (de har 14 olika på sin graderingsskala ) med en länk till artikeln på webbsiten. Snyggt jobbat!

Ett liknande exempel från Sverige för en internationell publik - Falconwing news

Rick Falkvinge, känd som grundare av Piratpartiet i Sverige som numera finns i 70 olika länder, har i somras startat en nyhetsbyrå som bygger lite på samma ide .

Skapa en bild och skriv din nyhetstext ovanpå den och dela den i dina kanaler (twitter, facebook och andra sociala media). Distributionen av dina nyheter är därmed gratis och du kan även lägga in en liten sponsorannons i något hörn. Se exempel på Twitter: falconwingnews och på Facebook: falconwingnews

Här är den sista (2016):Uppdatering några år senare, 2018-11-19: Satsningen verkar ha lagts ner då sista bilden på kontot är gjord den 2016-01-07. Kollar man på gillanden och delningar så har det varit mycket lite med sådana, så det är rimligt att anta att satsningen inte slog väl ut. ( Dagens Media ) Men iden med en Wiki där man definierar formatet för nyheterna och de frivilliga redaktörerna är rätt bra.


Hur du gör videofilmer
En annan sak man kan lära sig av denna artikel är videon som är inlänkad i i den från Al Jazeera. Jag kan ha nämnt denna nyhetsbyråns videoavdelning AJ+ ( kanal på Youtube ) tidigare, men de specialiserar sig på att göra videos för sociala media. Kolla noga på hur den är gjord. Den är tänkt att funka med autoplay i ditt videoflöde på telefonen, där ljudet är av från start. Så därför innehåller de text istället, tydliga och stora nog att kunna läsas på en mobilskärm när du står på bussen som gungar i morgonrusningstrafiken och funkar därmed utan ljud. De är lagom korta och väcker intresse. Riktigt bra gjorda är de och allt det där är helt rätt tänkt.

Citizens Fact-Check Mexico's President Pena Nieto - Youtube videolänkVill du göra något liknande?
Steg ett borde vara att samla grupp omkring dig med experter. Sedan kan det vara intressant att kolla i trådarna om hur du gör grafik för sociala media och även i tråden om var du finner gratis eller billiga bilder . Däri finns ställen där du kan finna ikoner också.

Vad gäller att göra videofilmer har jag tyvärr inte hunnit så långt i mina ambitioner att bygga en online videoutbildning, men det finns ett forum för film och ett underforum för videoutbildningens lektioner .

Om du skall skapa en skala för lögner kanske dessa listor över svenska idiomatiska uttryck och svenska liknelser vara av intresse (sök på lögn, ljug, sanning osv på sidan)?

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Ola Andersson
 • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
Mer
3 år 10 månader sedan - 3 år 10 månader sedan #1260 av Ola Andersson
Svar från Ola Andersson i ämnet Faktagranskning som metod för politisk påverkan
Ett till exempel kommer från Argentina, som nyligen hade presidentval. En onlinetidning där är baserad på iden att faktakolla vad politikerna säger. Tidningen heter Chequeado ( www , facebook , twitter )

Vad som gör denna artikel extra intressant, är att den innehåller en lista på specifika metoder att dela faktagranskande information på sätt som ökar trafiken, antalet läsare och antalet delningar. Mycket!

Argentinian fact-checkers Chequeado increased their traffic 750% by sharing more and better – Poynter.org

Här är vad de kom fram till med lite egen info från mig:
 1. Dela oftare! Denna strategi heter dela fler saker och oftare. De siktade på 10 delningar om dagen.
 2. Publicera samma faktakoll i olika format.(Först: Politiker X sa [citat] – Är det sant?, nästa gång delade det samma sak + ett omdöme FALSKT tex). Första formatet ger mer klick och bygger på nyfikenhetsgapet och det andra formatet delades oftare, för det är kul att dela när folk ljuger, eller talar sanning, så det senare formatet bygger på flera psykologiska teorier bakom varför man delar)
 3. Tagga, nämn personen som faktakollas. Det ger fler delningar.
 4. Dela oftare även på Facebook. Många faktakollare har Twitter som distributionskanal, men när de använde även Facebook så fick de förstås mer trafik. Inte konstigt direkt.
 5. Tag med bilder eller använder Twitters funktion för sammanfattnings-kort, där information om en delad länk som syns på twitter plockar upp speciellt taggad info från webbsiten man delar ifrån, förhandsvisning, introtext, bilder mm. Även dessa två saker ökade antalet interaktioner, bilder kan vara lättast, men twitters "summarycards" är värt att lära sig.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Ola Andersson
 • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
Mer
3 år 10 månader sedan - 3 år 10 månader sedan #1261 av Ola Andersson
Svar från Ola Andersson i ämnet Faktagranskning som metod för politisk påverkan
Siten ovan har förresten även en mycket lång och initierad diskussion om nyttan med faktakollande media, som i USA har kritiserats för att inte göra någon störra nytta, då politiker fortfarande ljuger. Det är lite som att skylla på polisen har misslyckats för det finns fortfarande brott, eller på brandmän som inte utrotat elden. Som en professoer twittrade.

Detta är dock mera av kategorin referensinformation med länkar till forskning mm.

Fact-checking: does anyone even care? – Poynter.org

There are two crucial considerations when it comes to the effect of fact-checking on readers. The first is whether fact checks actually reach readers. The second concerns the likelihood that fact checks will convince those who do read them even if it contradicts their previously-held views.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Ola Andersson
 • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
Mer
3 år 9 månader sedan - 3 år 9 månader sedan #1262 av Ola Andersson
Svar från Ola Andersson i ämnet Faktagranskning som metod för politisk påverkan
Det finns i Sverige något som heter Nätverket för evidensbaserad policy, vars ide är att förespråka att lagar, regler och åtgärder är baserade på någon form av en solid vetenskaplig metodik. De finns här:

Nätverket för evidensbaserad policy (Facebook)
Evidensbaseradpolicy.se (webben)

En av grundarna (Stefan Schubert) har ett TED Talk där han pratar om hur faktagranskning kan användas på det viset att man textar TV-sända debatter och påpekar alla argumentationsfel, felslut, brist på faktaunderbyggda argument, halvsanningar och rena lögner. I förhoppningen att politiker slutar ljuga.

Revolutionising Election Debates | Stefan Schubert | TEDxUCL - Youtube videolänkStefan Schubert skriver även en artikel i Huffington Post om ett verktyg för att producera sådana videos, utvecklat tillsammans med Spencer Greenburg på ClearerThinking. I artikeln finns även några exempel på de senaste presidentvalsdebatterna.

ClearerThinking's Fact-Checking 2.0

Tipstack: Detta facebookinlägg.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Ola Andersson
 • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
Mer
1 år 6 månader sedan - 1 år 6 månader sedan #1283 av Ola Andersson
Svar från Ola Andersson i ämnet Faktagranskning som metod för politisk påverkan
I dagarna lanserades en svensk webbsite för att göra faktagranskningar. Som de flesta andra misstänker jag att den kommer ha slagsida åt vänster, både i urval av vad som granskas och vad man accepterar som fakta och inte.

Den heter: Faktiskt och finns på denna adress: www.faktiskt.se och den är ett samarbete mellan dessa mediaktörer med lång historia av att ljuga friskt. SVT, SR, SvD, DN och KIT.

Läs mera om satsningen på Feber.se, Svenska mediahus lanserar faktiskt: feber.se/internet/art/381277/svenska_mediahus_lanserar_fakt

P.S. Sedan tidigare finns Viralgranskaren som drivs av Metro med tydligt vänsterperspektiv. www.metro.se/viralgranskaren

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.