Tre-piraters-regeln - hur den funkar

  • Ola Andersson
  • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
Mer
7 år 2 månader sedan - 1 år 7 månader sedan #17 av Ola Andersson
Ola Andersson skapade ämne: Tre-piraters-regeln - hur den funkar
I Piratpartiet har vi en regel som är verkligen jättedålig och genomusel, men samtidigt är den rätt fantastisk. Vi kallar den för trepiratersregeln .

Så här funkar trepiratersregeln

Om tre pirater är överens om något, så kan de göra det i Piratpartiets namn. Ide med det är att låta arbete och aktivism i Piratpartiet organiseras efter Basar-modellen och inte Katedralmodellen .

Man skall som Piratpartist villig att GÖRA något inte behöva fråga någon sönderstressad och överbokad kommittemedlem om OK på det man vill göra och sedan vänta på svar i några veckor, innan man sätter igång. Arbetslusten har säkerligen försvunnit vid det laget.

MEN och detta är ett rätt stort men, trepiratersregeln har gränser att hålla sig inom. Säg att ett medlemsmöte, Piratpartiets högst beslutande organ, har sagt att man är FÖR en viss sak. Då är det tex inte OK att hänvisa till trepiraters-regeln när tre pirater skriver en debattartikel och påstår att Piratpartiet är EMOT samma sak.

Man kan dock göra det om man gör det tydligt att man är tre pirater (fler eller färre), som representerar sig själva, inte Piratpartiet. Ett aktuellt exempel (2012) är debatten om gratis kollektivtrafik i Stockholm. ( LT.se , Newsmill.se och SVT.se ). Det måste vara OK att göra så just för att kunna bredda vår politik och synas i media. Ingenting hindrar förstås att tre andra Piratpartister skriver en ny debattartikel i samma ämne med motsatt uppfattning. Kommer den in så syns PP två gånger, vilket är mycket bra.

Detsamma gäller när Piratpartiets medlemsmöte (återigen, vårt högst beslutande organ), inte har tagit ställning i en fråga. Då är det OK att skriva debattartiklar, arrangera kampanjer osv som medlem i PP, inte i PP's namn, med hänvisning till trepiratersregeln. Du kan inte påstå att PP är för eller emot något utan att medlemsmötet sagt det, men som enskild pirat kan du förstås, det uppmuntras faktiskt, debattera i frågor där det inte finns beslutad politik.

Allt som medlemsmötet beslutat om, får man arrangera vilka aktiviter man vill omkring, bara man är tre pirater som gör det. Denna logg över vilka saker PP tycker är under arbete här : och tidigare medlemsmöten och dessa protokoll finns här . Du kan även hitta flera ställningstaganden på Piratpartiet.se förstås. (Update 2013-09-22: Aktuella sammanställningar finns under "Vår politik" på piratpartiet.se )

Varför trepiratersregeln är riktigt dålig
Nördar (som vi mest består av) är dåliga kommunikatörer och därmed dåliga pedagoger. Man har rätt svårt att förstå vad någon annan inte förstår tex. Därför har vi svårt att se varför regeln är dålig.

Föreställ dig att du är ny, antingen i partiet eller som aktivist. Du känner helt enkelt inte tre pirater men du vill göra något. Du undrar förstås som din första reaktion på trepiraterregeln:

1. Var hittar jag två pirater till att göra något med? Jag känner ingen och det står ingenstans att de gömmer sig på Skype och på Facebook. Går man på ett möte så gör pirater inte världens bästa intryck på nya människor, då de som sagt, i regel är datornördar*.

2. Av alla de 10000 saker du kan sedan tidigare livet, vilka är det mening att man gör? Skall man ta en cykeltur med en piratparti-tröja? Skall man fotografera en övervakningskamera och skriva ett blogginlägg om varför man ogillar dem? Skall man virka en piratflagga? Alltså var står det vilka saker som behöver göras och vilka som alltså är vettiga att göra?

3. Vi verkar mest av allt skriva blogginlägg, facebooka och twittra. Då och då gör vi en demonstration eller har flygbladsutdelning. Ok, HUR gör man de sakerna om man aldrig gjort dem? Om jag vill göra ett flygblad och dela ut det, var hittar jag ens PP-logon att klistra in?

Det är de sakerna som är fel på trepiratersregeln - den förutsätter att du känner två pirater till, att du vet vad som behöver göras och du vet hur man gör det och även var sakerna finns som du behöver för att göra det. Inget av det stämmer för nya aktivister. Det finns heller ingen funktion i partiet att få dem att känna flera piratpartister. Vi har heller inte skrivit ner någonstans vad planen är för hur vi skall vinna valet 2014 så att de vet vad som behöver göras. Tittar man på Piratpartiet utifrån så verkar planen heta "Blogga, facebooka och twittra oss in i riksdagen", för det är ju uppenbarligen vad vi gör. Det största felet är förstås att vi inte utbildar nya och gamla aktivister i hur man gör saker och var allting man behöver för att göra saker finns.

Det är lite som att kidnappa folk ute på gatan, kasta in dem i en Formel 1 verkstad och hoppas att de vill och kan hjälpa till med att trimma Formel 1 bilar.

Nya blir för frustrerade innan de kan göra något de upplever meningsfullt och ger upp: " Creating passionate users "(Bilden ovan är tagen från inlägget i en helt fantastisk blogg: "Creating passionate users" och det inlägget heter " Attenuation and the suck threshold ")

Det finns alltså en tröskel som är för hög för nya att komma över och det är riktigt riktigt riktigt dumt i en politisk organisation som behöver stora mängder nya aktiva. I Stockholm behöver vi runt 1.000 aktivister gissar jag. I hela landet finns ca 50. (Bästa gissning i sept 2013).

Detta forum är tänkt att vara en lösning på just dessa problem.

Varför tre-pirater-regeln är bra
Regeln är väldigt bra just för att den sänker ribban för att faktiskt göra något. Man behöver inte fråga någon om lov före man arrangerar en flygbladsutdelning, bokutdelning eller deltar på ett evenemang som tex en marknad. Inte heller före man skriver en debattartikel eller insändare. Det leder till mera aktivism och DET är kärnan i verksamheten.


Referens:
Trepiratersregeln är beslutad på årsmöte, men den står inte med i stadgarna. Det fanns två yrkanden, det ena att det skulle läggas till stadgarna, vilket kräver 75% majoritet, det andra yrkandet var "(A09-002) att årsmötet uttalar att trepiratersregeln, så som den är formulerad ovan, är en policy för Piratpartiet." och detta krävde bara enkel majoritet. Voteringen slutade med 65% för det hela, alltså har mötet bifallit att trepiratersregeln är en policy.


* På mitt första möte var jag ensam med skjorta och slips och hade med mig en iPad och fick en lååååång föreläsning om hur usla Apple var och att en iPad representerade ett stöd till ett förtryck gentemot fri programvara av en skäggig och otvättad UNIX-nörd som inte skulle kunna sälja vatten till törstande i Sahara. Om det inte vore så att jag visste bättre än honom så skulle jag gett upp där direkt.


2013-09-22 Edit: meningsbyggnad, stavfel, lagat trasiga länkar, addat en som tillkommit, raderat gamla referenser, addat en asterix och sådant. Skall vara lättare att läsa nu.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.