Finansiering av ditt projekt - kanske prova crowdfunding

 • Ola Andersson
 • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
Mer
8 år 1 månad sedan - 6 år 5 månader sedan #286 av Ola Andersson
Finansiering av ditt projekt - kanske prova crowdfunding / gräsrotsfinansieringFör att finansiera ett projekt, kampanj eller evenemang kan man prova crowdfunding / gräsrotsfinansiering .

Vad är det?
Det innebär att du beskriver ett projekt du vill göra (bok, film, konferens, produkt) och sedan kan personer som vill se det projektet genomfört, eller produkten skapad, donera pengar till det.

Den största skillnaden mellan crowdfunding och vanliga investerare är att den förra gruppen vanligen är en stor grupp av människor som investerar mindre belopp mot någon form av belöning som kan vara vadsomhelst. En investerare i en affärside är en, eller få och får ofta i utbyte en andel i företaget, dvs aktier. Så iden är att crowdfunding skall vara finansierade av målgruppen själv för projektet eller produkten. Dessa blir då något annat än investerare, de blir ambassadörer, konsumenter och medskapare. När det fungerar som bäst alltså.

I crowdfunding får donatorerna/stödjarna alltså andra saker i utbyte än aktier eller andelar. De kan få den färdiga produkten, kanske i en speciell version för investerare. De kan få bli omnämnda som stödjare (eftertexter eller i en sida i en bok), de kan få träffa artisten bakom produkten om det är en sådan typ av produkt mm. Belöningarna kan verkligen vara lite av allt möjligt.

Webbsiter för Crowdfunding

Det finns en lista längre ner. Men den mest kända engelska siten för detta heter Kickstarter och IndieGoGo . Den största svenska heter FundedByMe (inte på svenska längre men bor i Sverige).

Det finns även denna just för filmprojekt: Filmbasen (som gör filmprojekt tillsammans med Crowdculture som också är svensk).

Crowdfundingkampanjer jag känner till
Flera svenskar har genomfört crowdfunding-kampanjer: Sofia Arkestål (C) finansierar sin personvalskampanj med crowdfudning, Den liberala nyhetssiten Bubb.la finansierar sitt nästa steg med crowdfunding, Slöseriombudsmannen finansierar både sin bok "365 sätt att slösa med skattepengar" och filmen "Någon annan betalar" med crowdfunding och Fredrik Segerfeldt har finansierat tre böcker med detta. (Se inlägg längre ner).

Filmen Iron Sky och hamburgartället Flippin' Burgers är två till kända projekt. Filmen TPB-AFK (Om The Pirate Bay), filmen Veronica Mars baserad på den nedlagda TV-serien med samma namn är två till exempel.

Ett av de mest berömda exemplen på crowdfunding som slog rekord är när Amanda Palmer slog rekord och lyckades få in 1.2 miljoner dollar på sitt Kickstarterprojekt. Detta ådrog sig mycket uppmärksamhet när det skedde, googla för mera info. Men här är en artikel: How Amanda Palmer Broke Records--And Other Music Industry Stuff--On Kickstarter . Hon gjorde även en mycket rolig och annorlunda video för sitt projekt som finns här:

AMANDA PALMER's new RECORD, ART BOOK, and TOUR (pre-order on KICKSTARTER)Amanda Palmer har även ett TED-föredrag här: The art of asking

Siter för crowdfunding - lista
På svenska:
Crowdcube – Där får investerare en andel i företaget man finansierar, istället för belöningar.)
Crowdculture.se – För kulturprojekt. Se Crowdfundingskolan nedan i samma inlägg.
Filmbasen.se > Crowdfunding
Kickstarta.nu
Polstjärna.se – Söker finansiering för projekt för barn och ungdomsverksamhet runt om i Sverige.
Younghive som har ett samarbete med .SE internetfonden.

På engelska:
FundedByMe.com – På engelska men siten bor i Sverige och har många projekt på Svenska. Det finns två typer av projekt, de med belöningar och de med andelar i företaget.
IndieGoGo.com
Kickstarter.com
KissKissBankBank , för kulturprojekt och innovation.

Crowdfundningskolan
Webbsiten Crowdculture har gjort en serie videofilmer för att utbilda i just detta, de kallar det hela för Crowdfundingskolan .

Här är den första med Max Valentin som startat Crowdculture, och resten finns på länken ovan:

Hur funkar crowdfundingMera läsning
Nedan finns mera information om detta med crowdfunding.

Man kan även bygga en egen site för crowdfunding, det finns en tråd om det lite längre ner.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Ola Andersson
 • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
Mer
7 år 4 månader sedan - 6 år 4 månader sedan #369 av Ola Andersson
Svar från Ola Andersson i ämnet Finansiera konferenser, kampanjer via crowdfunding
Finanseria en konferens / parley eller kampanj via crowdsourcing
Att finansiera en konferens via frivilliga donationer av människor som vill se konferensen bli av eller delta i den eller både och kan vara en mycket god ide för att parti som inte har några pengar.

Att efterlikna den modell som siten kickstarter har verkar fungera rätt bra. Vanligen ser det ut så här: Före man ber om pengar så planerar man konferensen (där kan tex 7 P för att planera konferenser och möten (7P Framework) aktivistforumet.se/index.php/forum/motes...-genomfora-moten#304 komma in. Skaffa lokal, talare, planera aktivitieter och förstås mål och slutprodukt för konferensen. Skriv ner en bra projektplan, bestäm vilka belöningar du skall dela ut för olika nivåer på stöd. Inspireras av andra kickstarterprojekt (det finns en länk till en artikel längst ner).

Gör sedan en film om om konferensen. Berätta om platsen, staden, talarna, evenmangen osv osv.  Ha med en intervjuv eller två.

Sedan kan du slänga upp ett projekt på någon site ( eller en egen site) för crowdfunding. Det finns länkar till hur man bygger sådana siter i tråden i länken. )

Exempel på hur man kan göra exakt detta XOXO Festival Portland
XOXO Festival Portland är en crowdfunded festival i Portland som verkar väldigt lyckad. Nedan finns mera information om just deras crowdfundingprojekt som kan fungera som inspiration för att sätta upp ett eget. Det finns både en video där man vill ha pengar och en video som berättar om den genomförda konferensen.

XOXO: a Kickstartered "disruptive creativity" conference in Portland
Videon hos Kickstarter går inte att länka in, den fanns inte på Youtube heller, men den fanns på Vimeo och länkas in nedan:

XOXO Festival Kickstarter Video


Festivalens kanal på Youtube
Kanalen för XOXOFestival på Youtube har några videos, bland annat hur det blev. Där kan man se mycket om hur man genomförde konferensen. Både med föreläsningar, diskussioner och andra aktiviteter.

Specifikt denna: Remembering XOXO (2012)

Men samma film är snyggare på Vimeo och länkas in nedan:

XOXO Festival Recap (Vimeo)


Konferensen är nu genomförd - så här såg det ut
Uppdatering 2013-10-19: XOXO 2013 har gått av stapeln, för någon månad sedan. Deras webbsite och en video från öppningen där redaktörerna från übercoola siten BoingBoing pratar om 25årsjubileet av den .

Ännu en uppdatering, även XOXO 2014 är genomförd och ett föredrag hamnade på Laughing Squid:
Leigh Alexander discusses writing about video games and culture at the 2014 XOXO festival in portland oregon . Coolt att en grej som startade med en Kickstarter funkar tre år senare. :)

Ett till föredrag: Hank Green Talks About the Importance of Expanding Your Dreams at the 2014 XOXO Festival in Portland, Oregon

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Ola Andersson
 • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
Mer
6 år 10 månader sedan - 6 år 5 månader sedan #702 av Ola Andersson
Svar från Ola Andersson i ämnet Några artiklar om crowdfunding
Några artiklar om hur man skapar ett bra crowdfundingprojekt (oftast talas det om Kickstarter)

Be successful on Kickstarter

Ten tips for running a successful crowdfunding campaign

9 tips for running a successful crowdfunding campaign

7 strategies for launching a successful crowdfunding campaign

How to ensure a successful crowdfunding campaign

BoingBoing har en bra artikel om vilka ord i en kampanjbeskrivning/video som ger bättre resultat: Crowdfunding phraseology: which descriptive words correlate with success?

Att lyckas med crowdfunding Med filmen "Iron Sky" som exempel.

Relaterade artiklar
Crowdfunding-på nätet kan alla bli affärsänglar–Aktiespararna

Crowdfunding – Lajkka – Bra artikel med en utbildning i form av videofilmer "Crowdfundingskolan" för att crowdfunding och även flera andra system för att få finansiering för olika projekt. Videofilmerna kommer dock från Crowdculture.

Funderar du på att finansiera företagsprojekt med crowdfunding, så är förmodligen denna artikel värd att läsa. Framförallt för de föredrag som finns inlänkade i dem där personer som gjort projekt berättar om sina erfarenheter. Crowdfunding – tillväxtfrämjare eller finansieringsfluga?

Crowdfunding - ett bra test av affärsidén – Lång artikel i Sydsvenskan där man intervjuvar personer som gjort/gör projekt och berättar om hur det funkar.

Vinnova har också skrivit om det: Små och stora finansiärer .

Internetstiftelsen bloggar om hur de är medfinansiärer till flera projekt och hur det har gått med det hela: Svagt intresse för crowdfunding bland internetentreprenörer.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Ola Andersson
 • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
Mer
6 år 9 månader sedan - 6 år 5 månader sedan #733 av Ola Andersson
Sätta upp en egen site för crowdfunding, tips om projekt baserad på färdig programvara
En skiss eller förslag på ett projekt att skapa en egen crowdfunding-site för partier och organisationer finns här:

[Projekt] Sätta upp en crowdfundingsite för att finansiera inköp och projekt

Projektbeskrivningen ovan innehåller många länkar och information tex flera projekt för att sätta upp egna crowdfunding-siter. Det finns färdiga lösningar att ladda hem för att göra det.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Ola Andersson
 • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
Mer
6 år 5 månader sedan - 6 år 5 månader sedan #872 av Ola Andersson
Hur du kan använda sociala media för att få crowdfunding av ditt projekt
En till bra artikel om hur man kan använda sociala media för att få crowdfunding av din film (eller projekt):

How To Use Social Media To Get Your Underdog Film Made
 • Create Something Worth Sharing
 • Identify the Big Fish
 • Mobilize Your New Base
 • Diversify and Mutually Support on Each Platform

Sociala media?

Missa inte tråden om hur du lyckas väl på sociala media här: Sociala media? Statistik och forskningen berättar hur man gör sig bra på Facebook, Twitter, Linked in, Instagram mm.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Ola Andersson
 • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
Mer
6 år 5 månader sedan - 6 år 5 månader sedan #873 av Ola Andersson
Crowdfunding av böcker - Fredrik Segerfeldt berättar om sina tre lyckade projekt
En till bra artikel om Crowdfunding, skriven av Fredrik Segerfeldt i Magasinet Neo. Fredrik har finansierat tre böcker med Crowdfunding.

Crowdfunding - Magasinet Neo

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.