Hur man påverkar andra människor

  • Ola Andersson
  • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
Mer
5 år 5 månader sedan - 5 år 5 månader sedan #739 av Ola Andersson
Ola Andersson skapade ämne: Hur man påverkar andra människor
Det finns oerhört mycket sagt på det här området så det kan förhoppningsvis bli en lång och användbar tråd. Det finns även massvis många intressanta böcker fulla med skojiga tekniker. Både på det personliga mellanmänskliga planet, men även i det större sammanhanget, få organisationer att förändras och även få massvis med människor att byta åsikt eller agera. Teknikerna kan användas för att sälja saker, övertyga, debattera, konversera, vara en mera charmerande person och förstås hitta en partner. Eller påverka utvecklingen av en organisation, en stad eller ett land.

How to win friends and influence people
En av de första själv-hjälps-böckerna någonsin handlade just om hur man påverkar andra människor. Denna klassiker med över 16 miljoner sålda exemplar heter: " How to win friends and influence people av Dale Carnegie " och denna har en egen forumtråd. Den bör man absolut ha läst. Kolla mera i tråden och wikipedia-artikeln den länkar till.

Guy Kawasaki - How to achive enchantment
Guy Kawasaki ( blogg ) har jobbat som evangelist för Apple och är en populär föreläsare och författare om påverkan, företagande och Startups mm ( wikipedia ). Han har skrivit böcker som tex "Rules for revolutionaries" och "The Art of the start" och "Selling the dream". För några dagar sedan publicerade Inc.com en artikel: Guy Kawasaki's Secrets to Influencing Anyone (Infographic) med anledning av hans nya bok: "How to achieve enchantment" (hur man blir förtrollande kanske är en vettig översättning) som har ett antal enkla och konkreta råd från hans kommande bok med samma namn.

Intressant nog så skrev han ett blogginlägg 2011 som hade en tidigare version av samma infografik: "How to increase your likability" . Detta är verkligen bra råd och de återkommer i en massa andra böcker också, några ur Dale Carneiges bok ovan.

"Likability" är förmågan en person har att bli omtyckt, någon man gillar helt enkelt. För politiker är detta den viktigaste egenskapen att ha tycker jag. För en massa andra yrken är den superviktig också.

Klicka på denna länk för att se hela bilden. (Bilden nedan är för liten att läsa).I samband med boken så har infodiagrammet bytt namn till bokens namn. Här är det:

Klick på denna länk för att se hela bilden. (Bilden nedan är för liten att läsa).Exempel på saker som återkommer i andra böcker är punkten "Provide mastery, anatomy and purpose". Det är alltså slutsatsen som står i boken "Drive - The surprising truth about what motivates us" av Daniel H. Pink.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.