Matlagning till större grupper, på tex konferenser och parleys

  • Ola Andersson
  • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
Mer
5 år 9 månader sedan - 5 år 8 månader sedan #373 av Ola Andersson
Ola Andersson Svarade på ämne: Matlagning till större grupper, på tex konferenser och parleys
6. Diverse tips för en trevlig matupplevelse, dukning, köer mm



Om du har plats, ha med något roligt eller att ha i mitten av bordet.

Tag med lite godis, gärna sådant med papper omkring. Godis man behöver skala är mera hygieniskt.

Bröd skall serveras skivat. Man får faktiskt inte servera bröd om människor skivar sjävla. Att lägga sådana där handdukar ovanpå funkar inte för människor förstår faktiskt inte poängen med dem och greppar limpan med sina skitiga händer.

Du har varit i en matsal eller hur? Man placerar grejer i en viss ordning så att det är lätt att plocka. Man placerar bestick, brickor, tallrikar först, sedan mat, bröd, smör, dricka och glas. Typ så.

Om det är många personer på konferensen, försök ha dubbla köer och dubbelt av allting.

Telåda i trä kan vara trevligt ( google bild sökning ) med fack för olika sorter, var köper man det? Jag letade rätt länge innan jag hittade den jag har hos Torebrings . Men de har inte den längre, en svart låda med lock som det står Lipton på. Som google-sökningen visar så finns det dock numera flera roliga butiker för inredning som har många alterantiv på sådan lådor. Man måste förstås inte ha en det står Liptons eller Twinings på. Hittade tex denna Telåda på Panduro Hobby som man kan måla och dekorera själv.

Efteråt - dela ut lunchlådor

Lunchlådor / "doggy bags" av överbliven mat
Det blir ofta mat över. Köp engångsförpackningar, plastpåsar, förslutare, plastbestick och gör "lunchlådor" till deltagarna. När alla käkat, så ta in resterna i köket, dela upp det portionslådor kyl ner dem om du kan (frysen 20-30 min eller i kylen, någon timme), och dela ut dem med plastkniv, gaffel och servetter till deltagarna när de åker hem. Så har de något att äta på bussen, tåget, i bilen på vägen hem, när de kommer hem, eller dagen efter.
Bilagor:

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

  • Ola Andersson
  • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
Mer
5 år 9 månader sedan - 5 år 8 månader sedan #374 av Ola Andersson
Ola Andersson Svarade på ämne: Matlagning till större grupper, på tex konferenser och parleys
7. Fika, ett antal saker att tänka på.

Kaffe är den vanligaste drycken, så vanlig att om du inte har den kommer du få grymt irriterande människor på din träff, många av dem med huvudvärk i form av koffeinbrist. Så det måste finnas.

Te är också viktigt, på tjugo människor gissar jag det går 1-2 tedrickare.

Många människor försöker undvika mjölk men vill ha något i kaffet i alla fall. Så att ta med soyamjölk är en bra ide.

Många försöker undvika vitt raffinerat socker och vill därför ha brunt socker / råsocker istället.

Kryddor kan också vara kul - kanel och kardemumma är rätt vanligt att man har i kaffet.

Honung för tedrickare förekommer som önskemål också, men då äkta honung är mycket dyr och den billiga i plastflaska faktiskt inte innehåller honung, så har man förståelse för att man på en enkel konferens inte kan få honung i sitt te.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

  • Ola Andersson
  • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
Mer
5 år 9 månader sedan - 4 år 10 månader sedan #375 av Ola Andersson
Ola Andersson Svarade på ämne: Matlagning till större grupper, på tex konferenser och parleys
8. Catering, beställning av mat eller köpa färdig mat
Catering
Det är när man beställer färdiglagad mat, klar att servera, som levereras hem eller hämtas. De flesta stora mataffärer kan erbjuda det och det kan även restauranger, salladsbarer och cafeer. Det finns även cateringföretag som bara arbetar med det. Priser och menyer får man när man frågar på mataffärerna, på de andra kan det finnas på en webbsite. Det är leveranstider på catering, så man måste vara ute i rätt god tid, kanske en vecka före.

Beställning av mat
Ett alterantiv kan även vara att samla ihop några menyer från pizzerior, salladsbarer, restauranger som har hämtning. Sedan skickar man runt dessa och så får deltagarna skriva på dem vad man vill ha. Någon ringer in beställningarna och anger en tid.

Ett par personer åker sedan runt till de olika ställena, hämtar och betalar.

Så istället för att beställa 50 pizzor från ett ställe, vilket gör dem sura för det är svårt att hantera för pizzerian, så beställer man 10 pizzor på ett ställe, 10 på ett annat, 10 kinesiska rätter, 10 indiska, fem sallader, fem mackor. Tre personer kan göra två besök var och så är det hämtat och klart.

Fördel: Mera att välja på, man får det man vill ha, bra lagat, mycket enkelt, tar inte så lång tid, ingen planering eller förbeställning.
Nackdel: Kostar förstås mera, några måste åka och hämta.

Köpa färdig mat
Ett alterantiv kan vara att köpa färdig mat i en större matvaruaffär. Det finns en hel del färdiga rätter, eller så kan man be dem laga sådana om man beställer i förväg (se catering).

Nackdelen är att det kan vara lite dyrt.

Man kan även behöva tillgång till ett antal mikrovågsugnar för uppvärming.

Här är en lista över Stockholms bästa TakeAway ställen från WhatsUpStockholm

Guiden till Stockholms bästa Take Away Ställen:

I artikeln finns även några länkar till flera guider, tex för pizza, sushi osv.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.