[SEO] Hur du fixar problemet med google analytics och (not provided)

  • Ola Andersson
  • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
Mer
4 år 11 månader sedan - 4 år 11 månader sedan #1038 av Ola Andersson
Google Analytics kan vara en rätt bra lösning för att få information om dina besökare på din webbplats. Det är gratis (vilket enligt det gamla axiomet betyder att det är du eller snarare dina besökare, som är produkten som säljs), det innehåller massor med information och det är lätt att använda.

Men för några år sedan införde Google en ändring. De ville skydda sina användares privatliv, så Google gjorde det möjligt att ansluta och göra sökningar via HTTPS, som alltså är krypterad trafik. Som en effekt av detta, så försvann de sökbegrepp som användaren skrev i sökrutan för att komma till din webbsite och ersattes med "(not provided)". Det betyder att det som kallas för organisk sökning, vilka sökord som användes, försvann från Google Analyticsrapporterna. (Om man har adwords, dvs betalar för att visa annonser på Google för vissa sökord, Då är de dock kvar, så detta kanske inte är helt motiverat av användares privatliv).

Detta har gjort en del SEO-människor lite upprörda, faktiskt, har de satt upp denna kampanjsite för att visa att (not provided) har gått från några få procent till mer än 80% av dina besökare. Not Provided Count.com .

De menar att vad denna ändring för de som arbetar mycket med sökmotormarknadsföring gör det til något det är helt hopplöst att mäta effekten av och därför meningslöst att hålla på med.

Men finns det då inget sätt att fixa (not provided) i Google Analytics?
Jodå, det finns det.

Fix 1: Google Webmaster Tools
Dels så finns en snabbfix - gå till Google Webmaster Tools istället (som du bör också ha skaffat och lagt in på din site). I så fall så kan man se många sökord däri under Din webbsite > Search Traffic > Search Queries. En bra sak här är att du kan dels se visningar och klickanden. Det är alltså dels hur många gånger Google har visat en länk till din site bland sökresultaten och hur många gånger som besökaren klickar på länken för att komma till din site och vilken länk det var. (Men övrig info om besökaren finns dock inte).

Fix 2: Lägg till ett filter
Jag har infört filter-fixen på mina fem siter som föreslås i dessa artiklar, att lägga till ett filer som finner (not provided) och petar in delar av sökurl'en istället i länken som klickades på och då hamnar länken i rapportern. Det är inte sökordet, men jag vill ju veta vilken sida de besökte så det är rätt bra.

Här är två bilder:

Tipstack
Fixen beskrivs på dessa sidor som pratar mera om problemet:

How to Unlock Your ‘Not Provided’ Keywords in Google Analytics - Blog.Kissmetrics.com

Google '(Not Provided)' Keywords: 10 Ways to Get Organic Search Data - Searchenginewatch.com

Överkurs
How to steal some 'not provided' data back from Google
Det finns även denna superlånga och superdetaljerade artikel för att ur google analytics data få fram mera relevat information. Detta är skrivet av en expert, långt och detaljerat, men dock är det steg för steg instruktioner: Smarter Data Analysis of Google's https (not provided) change: 5 Steps - Occam's razor Avinash Kaushik
Bilagor:

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

  • Ola Andersson
  • Ola Andersson Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
Mer
4 år 11 månader sedan #1042 av Ola Andersson
Nu har det gått nästan två veckor i månadsrapporten och fler och fler länkar blir förklarade vart de ledde. :)


Bilagor:

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.